VINE MOȘ NICOLAE!

Distribuie pe:

Spunem despre ceva că există, doar dacă este văzut. Moșul Nicolae, spre deosebire de Moș Crăciun, nu se arată niciodată. Poate de aceea credem mai mult în Moș Crăciun. Însă, Moș Crăciun, îmbrăcat în veșmânt roșu, având barbă și călătorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la începutul secolului XX. Numele de Santa Claus (Moș Crăciun) provine din termenul olandez Sinterkloos - Sfântul Nicolae.

Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae este cel care a salvat trei fete de la prostituție cu ajutorul unor pungi cu bani aruncate noaptea, pe fereastra casei în care ele locuiau. De atunci și până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae (5 decembrie), cei dragi și în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae. Astfel, cu toții așteptăm dimineata de 6 decembrie pentru a ne uita dacă Moșu' a lăsat ceva în ghetele pregătite de cu seară.

Dacă la Crăciun cadourile se pun sub brad, acum Moș Nicolae aduce cadouri în ciorăpei, ciuboțele.

Fiecare membru al familiei se pregătea în trecut de sărbătoarea Sfântului Nicolae. Copiii își pregăteau ghetuțele, fetele pregăteau o colivă pe care o păstrau până la Anul Nou, atunci când își făceau de ursită, iar bunicii făceau previziuni meteorologice. În seara de Moș Nicolae exista obiceiul de a pune crenguțe în apă, ca acestea să înflorească până la Crăciun. Crenguța, de obicei de măr, este simbolul cârjei arhierești a Sfântului Nicolae. Menționăm că nu întâmplător, în colindele românești, se cântă, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr. Iar dacă acele crenguțe înfloreau până la Nașterea Domnului, însemna că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguța flori albe.

Dacă nu primim daruri, afirmăm că Sfântul Nicolae nu există sau că nu a reușit să treacă pe la noi. Trebuie să învățăm că sunt și altfel de daruri care aduc o bucurie mai mare decât cadourile din încălțări. Dăruiește și astăzi Sfântul. Dar își pune darurile numai acolo unde omul îi face loc: în încălțări sau în inimă.

 

Moș Nicolae sau Moș Neculai este un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie. Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală, astfel: Mikulás în Ungaria, Mikulás în Republica Cehă și Slovacia și Miko³aj în Polonia. Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii, o adaptare după Sfântul Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri.

Diferențele dintre legendarii Moș Nicolae și Moș Crăciun:

• Moș Nicolae aduce daruri copiilor în ajunul zilei de Sf. Nicolae, în schimb, Moș Crăciun vine în ajunul Crăciunului

• Moș Nicolae vine călare pe un cal alb, în schimb, Moș Crăciun vine pe o sanie trasă de reni

• Moș Nicolae lasă cadouri copiilor cuminți în ghetuțele lustruite, iar Moș Crăciun le lasă sub pomul de Crăciun

• Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor obraznici, în timp ce Moș Crăciun le lasă cărbune

• Moș Nicolae e singur, în schimb Moș Crăciun are o soție pe nume Crăciunița.

Lasă un comentariu