Despăgubirile pentru călătorii CFR, amânate până în anul 2019!

Distribuie pe:

În ședința de săptămâna trecută, Guvernul a aprobat amânarea cu încă cinci ani, până în decembrie 2019, a termenului de la care călătorii CFR pot primi despăgubiri pentru întârzierea trenurilor pe teritoriul României, în baza unui regulament al Uniunii Europene.

Argumentația Guvernului a fost că astfel de despăgubiri ar crea CFR pagube semnificative: „Acordarea acestor derogări pentru următorii 5 ani este imperios necesară, devenind foarte dificil de asigurat. Nivelul de regularitate, despăgubirile și compensațiile pentru întârzieri ar produce pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, ca urmare a stării deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care gestionarul de infrastructură nu poate fi tras la răspundere. Deși în perioada 2009 - 2014, s-au făcut demersuri în privința creșterii calității serviciilor feroviare prin măsuri organizatorice și investiționale, reînnoirea derogărilor pentru următorii 5 ani este necesară pentru a obține timp în vederea obținerii unor compensații adecvate pentru serviciul public și pentru asigurarea sumelor necesare respectării standardelor minime de calitate a serviciilor prin reînnoirea (modernizarea) parcului de material rulant, modernizarea sistemelor de informare a călătorilor, dotări pentru persoane cu mobilitate redusă la nivelul stațiilor de cale ferată. Toate aceste măsuri implică un efort investițional pe o perioadă de 5 - 10 ani, care nu poate fi realizat într-un timp scurt de acționariatele întreprinderilor de transport feroviar de călători și ale gestionarului de infrastructură".

Conform regulamentului european, a cărui aplicare este amânată constant în România, călătorii au dreptul să primească despăgubiri în cazul anulării ori întârzierii trenurilor sau al pierderii legăturilor între curse, inclusiv să li se ramburseze total sau parțial banii plătiți pe bilet.

Lasă un comentariu