Organizația Națiunilor Unite, îngrijorată de „Copiii cu copii" din România!

Distribuie pe:

Comitetul Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru drepturile economice, sociale și culturale i-a cerut Guvernului României să își revizuiască legile și politicile, pentru a asigura accesul la îngrijiri de sănătate sexuală și a reproducerii pentru femei și adolescente, întrucât, la nivelul Uniunii Europene, în țara noastră se înregistrează cele mai multe nașteri la adolescente sub 15 ani. Numai în perioada ianuarie 2012 - martie 2013, în România au rămas însărcinate aproape 850 de fetițe cu vârsta între 11 și 14 ani, două treimi dintre ele optând pentru întrerupere de sarcină.

În recomandările emise în 28 noiembrie 2014, Comitetul ONU susține că România ar trebui să adopte o strategie națională privind sănătatea și drepturile sexuale și ale reproducerii și să introducă în mod obligatoriu în școli un program cuprinzător de educație sexuală, pentru a reduce numărul de sarcini la adolescente.

Totodată, Comitetul ONU și-a exprimat îngrijorarea și față de creșterea numărului de cadre medicale care refuză efectuarea serviciului medical de întrerupere legală de sarcină, ceea ce duce la limitarea accesului la avort în condiții de siguranță. România este criticată și pentru faptul că nu a fost în măsură să absoarbă pe deplin și să utilizeze fondurile alocate de UE, din cauza capacității administrative limitate, a birocrației excesive și a cazurilor de corupție.

„Rămânem preocupați de gradul ridicat de corupție din România și de impactul acesteia asupra respectării depline a drepturilor economice, sociale și culturale ale populației, în ciuda numeroaselor măsuri luate pentru combaterea ei, dar și de faptul că salariile mici ale funcționarilor publici, ale personalului medical, din educație, precum și sancțiunile prea indulgente în cazurile de corupție pot împiedica punerea eficientă în aplicare a acestor măsuri de combatere a corupției.

Părinții sunt împovărați cu plățile suplimentare școlare pentru diverse scopuri, deși învățământul primar ar trebui să fie gratuit. O altă îngrijorare vizează procentul mare de copii romi rămași fără educație formală și ratele ridicate de abandon, în ciuda măsurilor luate de către statul-parte în această privință", se precizează în recomandările transmise de Comitetul ONU.

Lasă un comentariu