ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTURILOR OMULUI

Distribuie pe:

Ziua de 10 decembrie a fost declarată de către Organizația Națiunilor Unite ca Zi Internațională a Drepturilor Omului, pentru a onora Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată la 10 decembrie 1948. Deși au trecut 66 de ani de la proclamarea drepturilor fiecărui locuitor al acestei planete, principiile enunțate în Declarație rămân actuale și reprezintă în continuare o chemare spre dezvoltarea respectului pentru libertățile și drepturile din cuprinsul ei, dar și un îndemn la recunoașterea și aplicarea lor.

Idealul comun al oricărei societăți democratice ar trebui să fie acela al promovării unei educații în masă în spiritul luptei împotriva ignoranței și amenințărilor cu care omul continuă să se confrunte de la un an la altul. În acest sens, în țara noastră a luat ființă Societatea Română pentru Drepturile Omului (SRDO), cu rolul de a asigura valorizarea și cinstirea drepturilor fiecăruia dintre cetățenii țării. Atenția și preocuparea pentru acest moment reflectă gradul de respect acordat problematicii drepturilor omului de către societatea civilă și, mai ales, de către autoritățile publice centrale și locale. Cu regret, analizând ultimii cinci ani, cel puțin, se poate observa că în România au lipsit activități de amploare care să fie dedicate Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, în condițiile în care orice societate democratică trebuie să se definească prin însăși grija față de cetățean.

O astfel de zi ar trebui să aducă în prim-plan persoanele persecutate și cele care nu se bucură de libertățile fundamentale și să omagieze în același timp persoanele care s-au dedicat luptei împotriva încălcării drepturilor omului. Regulile înscrise în Declarația Universală a Drepturilor Omului trebuie respectate și trebuie să devină o realitate pentru fiecare om, indiferent de locul în care s-a născut sau trăiește. Ziua de 10 decembrie este o zi în care fiecare persoană trebuie să conștientizeze că drepturile omului reprezintă principalele condiții care permit fiecărui individ să-și dezvolte și să-și folosească calitățile de care dispune, de orice natură ar fi acestea, de la fizice, intelectuale, morale și sociale, la cele spirituale sau afective.

Să ne respectăm, deci, unii pe alții și împreună să susținem respectarea drepturilor omului astfel încât valorile să fie cu adevărat valori, iar respectul și cinstea să nu fie pe cale de dispariție!

 

Lasă un comentariu