PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE - „De ce-au murit eroii"

Distribuie pe:

De ce-au murit eroii? / Mă-ntreb adeseori, / Că nu văd nici un bine / Pentru acest popor. // De-atâția ani de zile / Răul a trecut în rău / Și nici o îndreptare / Pentru popor nu văd. // De s-ar scula eroii / Să vadă ce-au făcut, / Și-ar lua fiecare / O sabie și-un scut. // Și-ar fulgera de-a dreptul / Lumea din temelii, / Să-și înțeleagă rostul / Pentru care-au murit. // Căci nu ăsta e scopul / Pentru care au luptat / Și pentru care eroii / Viața lor și-au dat.

Români de mămăligă, / Voi ce mai așteptați? / Să moară din nou tineri / Copii nevinovați! / Zdrobiți cu mămăliga, / Pe toți ce vă jupoaie, / Și scoateți țara asta / Din mlaștini, din noroaie! / Că-n România noastră / Sunt oameni și isteți, / Capabili să alunge / Pe hoți și pezevenghi. / Să ne mâncăm noi singuri / Rodul nostru bogat, / Să nu ni-l ieie nouă / Acei ce n-au lucrat.

Că de-ar plesni pământul / Celor care au murit, / Nu veți scăpa nici unul / Să nu fiți pedepsiți. / Pentru ce-au luptat eroii, / Mă gândesc cu-nfrigurare, dacă cei aleși de-acuma / ne privesc cu nepăsare. / TE RUGĂM, PĂRINTE SFINTE. / Ca să vezi ce-am pătimit! / Că ne vând ca pe o marfă / Și ne fac din nou robiți!

Maria Buruian - „Eroii se răsucesc în mormânt" scriitoare, L.S.R. - Cluj-Napoca

***

EROU VITEAZ

Erou necunoscut ce zaci sub glie, / Cu tine-alături poate sunt o mie / De bravi ostași, ce fost-au ca să fie / Paloș și scut, la vremi de barbarie. Îți facem cununi de flori de laur, / Te îmbrăcăm în mantia de aur / A bravului martir căzut pe plai / Prea timpuriu, ca seceratul pai. Puține sunt, și mici, cele cuvinte / Ce le rostim de-aducere-aminte / Spre tine, frate drag, ori scump părinte, / CE-ACUMA EȘTI EROU, DAR ÎN MORMINTE.

Mircea Dorin Istrate - „Însfințească-mi-i țărâna" scriitor, poet, colonel S.R.I, patriot român

***

„EROU este omul ce se dedică exclusiv unui gând, unei fapte de o valoare ce depășește propriul său interes imediat sau mediat. EROU este omul dezvoltării pentru nobile scopuri, pentru creări de folos obștesc"

Constantin Narly (1896-1956), profesor universitar, pedagog, publicist

 

P.S. „Eroi au fost, eroi sunt încă..." Poporul român, dacă nu chiar în totalitate, are un adevărat cult pentru EROII NEAMULUI. Ne întrebăm, oare azi nu mai sunt eroi, sau nu mai este nevoie de ei? Marele rapsod popular maramureșean, prof. dr. Leșe Grigore, analizând situația deplorabilă din țară, referindu-se la ADEVĂRATUL PATRIOT, spunea așa: „PATRIOT ADEVĂRAT ESTE ACELA CARE-ȘI FACE TREABA LUI BINE, LA LOCUL LUI DE MUNCĂ". În ultimii 25 de ani situația s-a deteriorat, tocmai din acest motiv: fiecare caută să facă „altceva bine", numai lucrul pentru care-și avea menirea sa, nu. După alegerea președintelui, unul ales perfect democrat: un minoritar ales de o majoritate națională, am crezut, ca foarte mulți români, că asociația unională udemeristă va termina cu mojiciile pe care le afișează în detrimentul lor. Ceea ce s-a întâmplat de ziua de 1 Decembrie la Sfântu Gheorge și, în general, în secuime, este de neadmis; în nici o țară din lume așa ceva nu era trecut sub tăcere; cred că a doua zi erau expulzați în pusta lor de baștină. Unde sunteți voi, legiuitori ai țării? Unde sunteți voi, parlamentari ai României? Unde sunteți voi, mari edili, care ați depus jurământ pe

Sf. Scriptură că veți respecta legile țării și faceți tot ce puteți pentru binele patriei care vă dă căldură și puf? Unde ești tu, poliție românească, unde sunteți voi, români, care răbdați și strângeți din dinți precum odinioară suferinzii noștri străbuni? Cum este posibil ca nici un ungur să nu fie judecat? Chipurile, ei sunt „niscai sfinți", iar noi de fiecare dată îi discriminăm etnic și politic. Spunea zilele trecute cineva de „Drujba Ardealului". Chiar nimeni n-are curajul să ia taurul de coarne? Dar „marele poet" Marko Bela care a primit pentru o carte scrisă de el un milion de euro? Dar primarii revizioniști hungaroizi care calcă legile țării permanent și umilesc statutul unei țări? Dar aceia care ridică statui criminalilor care au ucis mii de români? Dar marele demolator de spitale?... câte... și mai câte... Ei, dragilor români, în funcții de răspundere socială: PUTEȚI SĂ AJUNGEȚI niște EROI, dacă ați fi cinstiți cu meseria pe care o desfășurați; trebuie doar să fiți buni patrioți, adică să vă faceți treaba bine la locul de muncă. În ajutorul vostru vine și „Sfântul Ardealului": „CINE ARE MINTE SĂ IA AMINTE!"

1001 CUGETĂRI

Lasă un comentariu