TINERET - MÂNDRIA ȚĂRII

Distribuie pe:

A devenit o practică alungarea tineretului din țară. Peste tot se flutură lozinci, îmbrăcând diferite forme, dar conținând același mesaj: „viitorul țării e negru, traiul bun e în altă parte". Se spune că tinerii sunt mai pesimiști chiar decât bunicii și părinții lor. Dar ce facem noi ca să le demonstrăm că binele pornește tocmai de la participarea lor entuziastă și curajoasă la treburile bietei noastre țări. Vi se pare corect să li se împuie capul încă de mici că în alte țări viața e roz și câinii aleargă cu covrigi în coadă? Pentru ce trebuie să se pregătească ei? Ca să beneficieze alte țări de deșteptăciunea, hărnicia și pregătirea pentru care facem noi eforturi?

Sociologii au făcut studii ample pe masele de tineri din România, trăgând niște concluzii mai mult decât îngrijorătoare. Mai mult de o treime din România tânără vrea să plece din țară și să se stabilească definitiv în alt stat. Dacă adăugăm cifrele potrivit cărora deja 2 milioane de români au părăsit țara în ultimii zece ani, obținem un tablou sumbru al unui viitor departe de a fi promițător. Unii spun că nu există variante, că lipsa locurilor de muncă, salariile mici și nivelul foarte scăzut de trai sunt cele care determină migrarea masivă. Cu toate acestea, eu îndrăznesc să spun că ne-am făcut un obicei din a ne plânge de milă, din a ne compara continuu cu alte țări și din a aștepta să ne pice din cer para mălăiață. Nu prea mai există variante de întoarcere la un comunism în care toți au loc de muncă și o locuință, așa că, cel puțin, putem educa tinerii să lupte pentru idealuri realizabile în țară și nu să-i îndoctrinăm la nesfârșit cu mirajul străinătății din care unii se întorc nenorociți, iar alții nu se mai întorc niciodată.

„Ne-am săturat de România" auzi câteodată, în diverse medii, aruncat cu năduf. Dar ce v-a făcut biata noastră țară? Ce ați făcut voi pentru ea? Ea nu a întors spatele atunci când a fost hulită, înjurată și batjocorită pe nedrept din cauza unor fapte de mai mare rușinea! Există moduri și moduri de a interpreta o realitate, depinde de care parte te poziționezi. Ce vă face să nu fiți de partea țării voastre? Interesul personal? Goana după vise mărețe? De ce vedeți în viitorul României doar o generație de vânzători, drogați și prostituate? Limitarea se face deci din start! Abandonarea luptei chiar înainte de a începe, nu poate duce la victorie, cu siguranță! Nu sunt suficiente rezultatele obținute de copiii noștri la concursurile internaționale ca să vă demonstreze că viitorul poate „suna bine"? Nu sunt suficiente realizările inventatorilor și cercetătorilor români premiate pretutindeni ca să vă asigure că există potențial? Cu frâna de mână trasă nu merge nici o mașină! Să ridicăm din umeri și să dăm vina unii pe alții nu este o atitudine potrivită progresului! Tinerii au nevoie de exemple și de sprijin ca să apuce calea corectă în viață. Nu le refuzați încrederea într-un viitor românesc curat și puternic!

Lasă un comentariu