Politica profitului maxim! Dansul pe sârmă al UDMR

Distribuie pe:

Oare, ce-or fi simțit liderii UDMR de au decis ieșirea de la guvernare, unde s-au aflat alături de USD și de Victor Ponta, în special? Unii se întreabă: să fie oare la mijloc pierderea… prezidențialelor de către liderul PSD și, odată cu ea, a perspectivei guvernării? Deocamdată, e greu de spus ce „calcule" au stat la baza luării acestei decizii! Să facem, însă, un mic recurs la memorie…

După revoluție - și apariția pe scena politică a UDMR (o Uniune de organizații politice și civice) - se încetățenise ideea (falsă, desigur, dar existentă) că participarea UDMR la guvernare ar fi, chipurile, absolut necesară. De ce? Întrucât Occidentul (UE și SUA) percepeau relațiile etnice din România prin intermediul relațiilor româno-maghiare, iar relațiile româno-maghiare prin „ochelarii" UDMR.

Urmarea? Practicând dansul pe sârmă, UDMR a sărit dintr-o „barcă" în alta, făcând, practic, parte din aproape toate guvernele. Iar cu sprijinul tacit al guvernanților români (interesați, mai ales, de menținerea la putere), UDMR și-a impus o bună parte din dezideratele sale autonomiste. Bașca faptul că s-au îmbogățit ei înșiși, în deplină concordie cu partenerii români.

Exemple? Iată-le. Până în 2000 au participat la guvernarea CDR, după care au fost asociați la guvernare de către PSD. În 2004, asocierea cu UDMR i-a costat pe PSD-iști primăria Clujului, iar, prin pierderea încrederii românilor din Ardeal (după gafele lui Adrian Năstase, între care și vizita pe care i-a făcut-o lui Marko Bela la biroul senatorial al acestuia din Târgu-Mureș, chiar în campania electorală), PSD a pierdut - ca și acum, în 2014 - și președinția României, câștigată de Traian Băsescu.

Începând din 2005, UDMR a guvernat alături de ADR mai întâi, iar apoi alături de liberali, în guvernul minoritar condus de Tăriceanu. În 2008, încă înainte de alegeri bătuseră palma cu PNL și PSD pentru o coaliție de guvernare. Imediat după alegeri, i-au convins pe liberali să anunțe oficial că alianța lor la guvernare cu UDMR continuă. Acest „angajament" al UDMR a durat doar până la prima ofertă a PDL, când au schimbat pentru a cincea oară „barca" politică și au făcut o înțelegere cu PDL, paralelă cu cea a PNL. A fost apogeul ascensiunii politice a UDMR - să obțină poziția de a fi „sforarii" noii coaliții de guvernare a „dreptei", aliați cu PDL exact în momentul în care foștii lor parteneri, liberalii, spuneau că sunt incompatibili cu democrații. Iluzia puterii a durat la UDMR doar o zi. După care PSD își anunțase intenția de a construi o coaliție de guvernare cu PDL, având o singură condiție ireductibilă - neparticiparea UDMR la guvernare. Era pentru prima dată când UDMR s-a văzut aruncată, ca o măsea stricată, în opoziție.

Dar n-a durat mult și, iată, că în 2011, UDMR s-a aflat din nou (bine mersi) la guvernare, alături de PDL.

Așadar, dacă sunt udemeriștii „sforarii" guvernărilor postdecembriste, răspunsul nu poate fi decât unul afirmativ. Mai ales că, după destrămarea USL, Victor Ponta a avut grijă să-i coopteze și el, imediat, la guvernare, pe care, iată, acum, în 2014, o părăsesc, lăsându-l pe Ponta cu… buza umflată. Dar binemeritată!

Întrebarea este: după atâtea prejudicii electorale cauzate de UDMR celor de la PSD (și nu numai), politicienii români n-au tras oare niște concluzii? Greu de spus. Un lucru este cert. UDMR nu mai reprezintă demult o problemă internațională (poate, n-a reprezentat niciodată!), ci o problemă internă, cu care statul român știe (sau ar trebui să știe) să se descurce. Nici azi, însă, UDMR nu a înțeles că realitatea politică, atât internă, cât și cea internațională, s-a schimbat; că România este membră a UE și a NATO (într-un viitor apropiat va intra, sperăm, în spațiul Schengen!); că doar liderii UDMR au rămas aproape aceiași.

Pe de altă parte, pe plan intern, UDMR poate arăta maghiarilor din România că și-a transformat liderii (în urma guvernelor la care au participat) în milionari, dar nu poate dovedi niciun strop de dezvoltare în județele cu majoritate maghiară.

Asta-i clar ca lumina zilei!

Lasă un comentariu