Programul „Prima mașină" - ultima variantă!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial al României nr. 893, din 9 decembrie 2014, a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi („Prima mașină"), cu modificările și completările ulterioare.

Conform acestora, persoanele fizice cu vârsta de peste 18 ani la data solicitării finanțării și cu capacitate deplină de exercițiu pot beneficia de finanțări destinate achiziționării de autoturisme noi cu un avans de minimum 5%, iar garanția statului este în procent de maximum 50% din finanțarea garantată, pe o durată maximă a finanțărilor de 60 de luni.

Autoturismul care se achiziționează în cadrul programului trebuie să fie nou, produs în spațiul intracomunitar sau provenit din import, să îndeplinească cel puțin cerințele minime ale standardului EURO 5, să fie achiziționat de la o persoană juridică ce are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor și să aibă un preț de achiziție care nu depășește suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

Costul total al finanțărilor acordate în cadrul programului, care este suportat de către beneficiar, se compune din rata dobânzii ROBOR la 6 luni, plus o marjă de maximum 3% pe an, care include și nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator și cheltuielile obligatorii legate de finanțare, în toate etapele finanțării. În schimb, marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităților de publicitate, prima de garantare și penalitățile percepute conform contractului de finanțare.

La data achiziționării autoturismului, beneficiarul are obligația de a încheia o poliță de asigurare tip CASCO pentru autoturismul nou achiziționat, care acoperă cel puțin riscurile de avarii și furt, fără franciză pentru daunele totale de avarii și furt și cu o franciză de maximum 100 euro, echivalent în lei, pentru daunele parțiale de avarii și furt. Obligația subzistă pe toată perioada de valabilitate a garanției.

Lasă un comentariu