Centrul Național de Informare Promovare Turistică Sighișoara și-a deschis porțile

Distribuie pe:

În prezența domnilor: Ciprian Dobre - președintele Consiliului Județean Mureș, primarului interimar Dan Bândea, Nicolae Teșculă - director al Muzeului de Istorie Sighișoara, a altor invitați și numeros public, la data de 11.12.2014, a avut loc „tăierea panglicii", inaugurarea finalizării lucrărilor Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Sighișoara. Lucrarea face parte dintr-un proiect de finanțare nerambursabil derulat prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională - Programul Operațional 2007-2012 Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă, constând în promovarea potențialului turistic, crearea infrastructurii necesare în scopul creșterii atractivității României - în speță Sighișoarei și împrejurimilor ei, ca destinație turistică. Centrul de Informare și Promovare Turistică este construit prin reamenajarea din temelie a „Sălii Ciprian Porumbescu" cunoscută ca Sala „Sander", în ultimii ani lăsată de izbeliște cu toate că pe același tronson de clădire își avea (sau încă își mai are sediul) „Casa de Cultură" a Municipiului Sighișoara, devenită între timp un nume de fad și fără consistență datorită destructurării ei.

Ciprian Dobre, adresându-se auditoriului, și-a arătat satisfacția lucrului bine făcut, având convingerea că deschiderea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică reprezintă doar un început, accentuând ideea de unicitate a Cetății Medievale, aflată pe lista monumentelor istorice protejate UNESCO, nu numai prin pitoreasca așezare, frumusețe și măreția ei, ci și a faptului că este o cetate locuită, „nu datorită faptului că în cetatea Sighișoarei ar exista pensiuni și restaurante. Prezența Sighișoarei pe o listă a siturilor UNESCO protejate este un imbold, trebuie să rămână o motivație pentru dumneavoastră, pentru noi ca și Consiliu Județean să mergem pe acest drum, respectiv ce poate și trebuie să fie protejat". Subliniind ideea de spectaculos atât în Europa, cât și aiurea în lume, arătând că „sunt multe cetăți în care sunt pensiuni și restaurante", cu adevărat prioritare sunt lucrurile care leagă trecutul de prezent prin ceea ce dă acel imbold de mândrie locală de „acasă" de apartenență.

Atrăgând atenția asupra unor mari probleme de arhitectură și de autorizare a construcțiilor, prin devierea de la specificul și caracteristicile zonei, atât în ceea ce privește orașul, cât și localitățile învecinate, ce dă zonei o anumită unicitate. Având convingerea că lucrurile bine făcute în noianul atâtor schimbări trebuie să primeze. Descriindu-l „un oraș cu multe individualități, un oraș cu persoane extraordinare, orașul din județul Mureș cu cei mai mulți turiști, dar care încă nu a reușit ca echipă să aibă viziuni clare ce pot fi convenite unanim, a lua în serios tot ceea ce înseamnă arhitectură și peisaj, elemente definitorii autenticității. Din păcate, sunt în continuă schimbare, în multe situații deviind de la specificul arhitectural în construcție, ceea ce va aduce cu timpul orașului nefasta situare nedorită de a fi eliminat de pe acea listă UNESCO, datorită faptului că nu s-a mers pe acea direcție de păstrare și promovare a autenticității istorice" Având convingerea, atât edilii, cât și locuitorii orașului, să aibă grijă de el, cultivând istoricul, autenticul - promotor prezervării patrimoniului arhitectural, cultural, cât și peisagistic, atât local, cât și în satele săsești dimprejurul Sighișoarei. Descriind deschiderea Centrului Turistic o mare realizare, propunându-și în perspectivă o serie de întâlniri la Sighișoara în care Consiliul Județean să fie promotorul multor colocvii, sesiuni pe diferite teme de interes local, cât și internațional.

Dan Bândea - în calitatea sa de primar interimar a ținut să adauge câteva remarci la adresa inaugurării Centrului Internațional de Informare și Promovare Turistică în Municipiul Sighișoara, subliniind necesitatea alinierii în rândul orașelor din România cu acest privilegiat statut , reliefând câteva date legate de problematica turismului local, național și internațional, Sighișoara fiind singurul municipiu, beneficiar al fondurilor nerambursabile pentru crearea și dotarea unui asemenea centru de Informare și Promovare Turistică. De remarcat, beneficiarii celorlalte 11 centre similare din țară sunt consiliile județene, centre găzduite de municipiile reședință de județ. În promovarea Sighișoarei, un loc central între valorile istorice, arhitectonice, culturale și turistice naționale și internaționale de care se bucură orașul, primul va fi interconectarea cu celelalte centre similare din țară, precum și cu birourile de informare și promovare turistică ale Agenției Naționale din străinătate.

La final, prof dr. în istorie Nicolae Teșculă, director al Muzeului de Istorie Sighișoara, a completat inaugurarea cu câteva date despre istoricul clădirii legată încă din Evul Mediu, având compartimentate mai multe încăperi, una dintre ele ocupată pe atunci de „corpul de gardă", situată lângă principala poartă de intrare în Cetate. Din sec XIX asociația breslelor au extins construcția, pe lângă aceasta s-a format și o cooperativă de credit, ajutând la dezvoltarea meșteșugurilor. După mutarea Asociației breslelor într-o altă locație la poalele cetății, în clădirea existentă a fost creat un mic club și o sală de spectacole în care Asociația Muzicală din Sighișoara a avut diverse concerte, având în componență două coruri, unul de femei și altul de bărbați De asemenea, Sighișoara avea o orchestră semisimfonică, pe scena sălii Sander au concertat mari muzicieni ai vremii, printre care s-a numărat Johannes Brahms, împreună cu un alt muzician al vremii, Joseph Joachim, perioadă în care s-au mai atașat construcției câteva încăperi. Datorită virtuoșilor muzicieni locali, pe scena sălii, timp de trei reprezentații ale anilor 1923, 1925 1927 a concertat la Sighișoara marele compozitor român George Enescu. După anul 1950 clădirea va rămâne o destinație culturală în masă, devenind sediul Casei de Cultură, dându-i-se denumirea de Sala „Ciprian Porumbescu" cunoscută mai mult de localnici ca „Sala Sander", nume dat ce vine de la administratorul clădirii, când era în administrarea Asociației muzicale. O sală în care de-a lungul vremii se organizau baluri și chiar nunți, după anul 1989 a fost închiriată te miri cu, aflându-și loc diferite cluburi de noapte și tot felul de adunări, mai apoi lăsată de izbeliște ca multe alte clădiri din oraș devenite ruine. Inițierea acestui proiect a scos clădirea din anonimat, mai mult ca sigur dintr-o părăginire și distrugere prefigurată, dându-i-se în prezent, odată cu finalizarea proiectului, multiple destinații pe lângă aceea de informare și promovare turistică, o bogată paletă culturală reprezentând o sală multifuncțională, de la conferințe, spectacole, lansări de carte, serate muzicale, seri de poezie, expoziții de pictură, spectacole de teatru, chiar și spectacole ale elevilor și copiilor de grădiniță… cu speranța ca Sala Sander să intre în circuitul cultural deservind preponderent publicul Sighișorean. Primul recital pe scena nouă a Centrului de Informare și Promovare Turistică revenindu-i Grupului folcloric „Stejarii", constituiți din polițiști din Sighișoara, prin colindul lor au adus o picătură de sacru în inimile celor prezenți, ca un preambul al apropierii Sărbătorilor de Crăciun.

Lasă un comentariu