Eveniment cultural de excepție!

Distribuie pe:

Joi-seara, în Sala de conferințe, arhiplină, a Cinematografului „Arta" din Târgu-Mureș, a avut loc un însemnat eveniment cultural: lansarea cărții de filozofie „Concepția etică a lui David Hume" (Deschideri, limite și implicații în contemporaneitate), a poetului și senatorului Emil-Marius Pașcan, vicepreședintele Comisiei de Cultură a Senatului României.

Despre cartea, „care pune accentul pe contribuția originală a lui David Hume în domeniul gândirii etice europene", au vorbit dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rector al Universității „Petru Maior", lector univ. dr. Eugeniu Nistor, prof. univ. dr. Cornel Moraru și poetul și ziaristul Arian A. Giurgea.

***

„Încă din debutul lucrării, sesizăm, în mod clar, intenția lui Emil-Marius Pașcan de a realiza un studiu monografic în domeniul filosofiei morale, zonă mai puțin cercetată și teoretizată în cazul filosofului scoțian D. Hume (…) Lucrarea «Concepția etică a lui David Hume» a lui Emil-Marius Pașcan pune accentul pe contribuția originală a lui D. Hume în domeniul gândirii etice europene și anume temeiul psihismului uman în constituirea moralității (…) În lucrarea sa, Emil-Marius Pașcan se apleacă reflexiv și asupra fenomenului religiozității, fenomen la fel de complex ca și acela al psihismului uman în definirea și înțelegerea moralității și a moralei" (Din „Cuvânt înainte" de prof. univ. dr. Teodor Vidam).

***

„Dar judecățile morale trebuie să motiveze: judecata care propune o anumită acțiune care vrea să fie dreaptă sau bună sau să aibă o influență virtuoasă asupra agentului, să acționeze în acest fel sau cel puțin să încerce să facă așa, iar judecata care este falsă sau vicioasă tinde să oprească sau să blocheze acțiunea (…) Concepția etică a lui Hume a fost influențată de epistemologia promovată de J. Locke și de moralitatea propusă de F. Hutcheson, care a sesizat pornirile divergente ale voirii, deopotrivă egoiste și altruiste, bifurcarea în virtuți naturale și artificiale, involuntare și voluntare etc." (Din „Scurtă introducere").

***

Cu același prilej, a avut loc prezentarea, într-un cadru festiv, a revistei de filozofie și literatură (nr. 90-91/2014) „Târnava", care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Un sumar cuprinzător prin prezența în paginile ei a acad. Nicolae Manolescu, dr. Dorin Florea, acad. Alexandru Surdu, Ion Ilie Mileșan, Florin Bengean, Onoriu Cofariu, poezia fiind bogat reprezentată prin Ion Horea, Lazăr Lădariu, Eugeniu Nistor, Marius Pașcan, Ion Dumbravă, Iulian Boldea, Kocsis Francisko, Ileana Sandu, Teodor Borz, Armina Flavia Adam, Ioan Găburean, Anca Blaga, Gheorghe Botezan, Vasile Ciia Dătășan, Romeo Morari, Cornelia Toșa, Ioan Mașca. Traducerea din poezia lui Ady Endre aparține Rozaliei C. Suciaghi.

Revista a fost prezentată de prof. univ. dr. Iulian Boldea, iar actorii Elena Purea și Mihai Rădulescu au recitat poeme de Marius Pașcan, Ileana Sandu, Lazăr Lădariu, Eugeniu Nistor.

Moderatorul evenimentului cultural a fost poetul și jurnalistul Adrian A. Giurgea.

 

Lasă un comentariu