EDUCAȚIA SUPERIOARĂ, RISC SPORIT DE ATAC CEREBRAL

Distribuie pe:

Cercetătorii olandezi de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, citați de descopera.ro, susțin că persoanele cu probleme de memorie, care au o educație superioară, sunt expuse unui risc cu 39% mai mare de a suferi un atac cerebral decât persoanele cu un nivel mai scăzut de educație.

„Acest lucru apare ca urmare a faptului că sistemele de apărare timpurie împotriva declinului cognitiv au fost erodate. În cercetarea noastră, au fost studiate aproximativ 9.000 de persoane, timp de peste 20 de ani. Toți subiecții erau sănătoși, cu vârsta de minimum 55 de ani. Participanții au fost rugați să răspundă la întrebări legate de eventualele probleme de memorie, folosind un chestionar realizat de către noi. Până în 2012, am înregistrat 1.134 de atacuri cerebrale în rândul participanților la studiu.

După analizarea rezultatelor, am descoperit prezența unui risc crescut de atac cerebral în rândul celor care s-au plâns anterior de probleme de memorie. Riscul de atac cerebral a fost și mai mare în rândul participanților care aveau un nivel superior de educație, definit prin studii universitare și post-universitare. Educația este un bun indicator al capacității creierului de a lupta împotriva declinului cognitiv, cum este demența. Această abilitate, cunoscută drept rezervă cognitivă, este constituită de obicei în copilărie și în primii ani ai maturității și credeam că protejează împotriva deteriorării cerebrale. În cazul oamenilor cu educație superioară, durează mai mult apariția deteriorării cerebrale și instalarea demenței. Dar dacă aceste persoane încep să se plângă de probleme de memorie, atunci acest mecanism de apărare a dispărut.

Această situație poate fi un indicator că oamenii au ajuns într-un stadiu avansat, când rezerva cognitivă nu mai compensează. Astfel, problemele de memorie pot fi un semnal de avertizare important în cadrul acestui subgrup, indicând că este necesară ținerea sub observație a acestor persoane.

Atacul vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge care transportă oxigen și nutrienți către creier fie este blocat de un cheag, fie se sparge. Când acest lucru are loc, porțiunea respectivă din creier nu mai primește oxigen, iar celulele neuronale mor", explică specialiștii olandezi. 

Lasă un comentariu