De vorbă cu un secretar de unitate administrativ-teritorială

Distribuie pe:

Deunăzi, am poposit în comuna Nadeș, unde mi-am propus să stau de vorbă domnul Iulian Badea, secretar al acestei comune, cel care, nu cu mult timp în urmă, datorită celor 40 de ani de activitate pe tărâmul muncii funcționărești în administrația publică locală și de președinte al Asociației Secretarilor Unităților Administrativ-Teritoriale din județul Mureș, i-a fost răsplătită munca prin acordarea, într-un cadru festiv, organizat la Poiana Brasov în 24 noiembrie a.c., a Diplomei de Excelență în administrație pe anul 2014.

Domnul secretar susține că: „Funcția de secretar este o muncă unde te definești printr-o laborioasă cunoaștere, dacă vrei să ai rezultate. Trebuie să te implici cu seriozitate, pricepere și cu multă dăruire și, bineînțeles, cu o empatie bine dozată față de solicitările celor cu care ai intrat în contact. Pe de altă parte, am fost fericit când, pur și simplu, aflându-mă în fața acelui auditoriu select și destul de eterogen din punct de vedere al funcțiilor (reprezentanți ai Parlamentului României, primari, președinți de CJ, prefecți, subprefecți etc.), am fost singurul și umilul secretar al unei unități administrativ teritoriale, căruia i s-a decernat acea onorantă diplomă".

Rep. Nu-mi rămâne decât să fiu în asentimentul multora, felicitându-vă. M-a bucurat nespus de mult auzind că din județul nostru doi reprezentanți la acea întâlnire marcantă, respectiv doamna primar de la Reghin și dumneavoastră, au primit acele premii de excelență, făcând cinste județului Mureș.

Badea: Da, așa este și vă mulțumesc, atât dvs., cât și celor care m-au votat. Vă mărturisesc că am avut foarte multe voturi, neașteptat de multe, și de aceea nu-mi rămâne decât ca, pe viitor, să reconfirm, atât încrederea colegilor de breaslă, cât și a celor care mă cunosc.

Rep. Din câte vă cunosc, având o bogată experiență de viață, vă place să lucrați cu oamenii, de asemenea, de nenumărate ori, citindu-vă materialele din presa scrisă, în multe dintre articolele apărute în cotidianul nostru „Cuvântul liber", v-am simțit hărnicia, vastitatea concepției lucrului bine făcut, patosul dăruirii meseriei funcționărești, vasta cultură, știindu-vă statuat ca un om care, mai presus de cotidianul uneori al nefirescului, ați ridicat ștacheta calității multor funcționari publici. Care este secretul succesului dvs. până la urmă?

Badea: Nimic nu este ezoteric atunci când faci ceva cu pasiune. De-a lungul carierei mele, de aproximativ 40 ani, am lucrat cu sute de oameni (funcționari publici) și cu 14 primari. M-a pasionat, pe lângă știința administrației, comunicarea și filozofia. Probabil că am fost educat de-a lungul timpului să devin un funcționar public complet și profund în ceea ce fac. Este bine de știut faptul că în carierea mea am îndeplinit și funcția de șef serviciu în cadrul Primăriei municipiului Sighișoara, ca apoi, în anul 2012, să fiu secretar al acestui municipiu, funcție ocupată prin transfer în interesul serviciului. Anul 2012 a însemnat pentru cariera mea un an care mi-a produs o decepție aproape totală în tot ceea ce înseamnă sistem, întrucât, din rațiuni pe care nici acum nu mi le pot explica, am fost „executat" fără drept de apel de manevranți politici perverși aflați vremelnic la conducere, deși legea era de partea mea. Și acum îmi pun o întrebare care ar trebui, după opinia mea, să răzbată strigătul de adevăr și dreptate atâtor „uși responsabile" din statul nostru de drept și anume: este posibil ca în secolul XXI un jurist al unei țări democratice europene să nu știe când se judecă propriul său proces, în care este vorba de cariera sa profesională și în care are calitatea de beneficiar al unui act administrativ individual? Răspunsul, din păcate, este afirmativ: da, este posibil. Vreau să uit acest episod cât mai repede și să-mi continui, în liniște, cariera mea profesională.

Rep. Domnule secretar, vă rog să-mi îngăduiți încă o întrebare legată de Primăria Sighișoara, la care ați lucrat. Ce ați găsit acolo?

Badea: Ce să vă spun. Văzând cu ochii profesionistului ceea ce se întâmplă, având experiența necesară de discernere, indiferent că este primărie de comună, oraș sau municipiu… problemele, din punct de vedere al domeniului meu, sunt aceleași, doar că diferă cantitatea. Cu alte cuvinte, eu nu m-am dus ca un recrut să o iau de la început. Ajuns în primărie, am intrat în problemă pentru că știam despre ce e vorba. Am găsit o primărie destructurată și „ruptă" total de managementul administrativ. Destructurată, în sensul că era dezordine, era un haos total în mecanismul informațional dintre compartimente. Asta NU înseamnă că funcționarii nu erau oameni bine pregătiți. Pot da exemple multiple de funcționari din Primăria Sighișoara unde o bună parte din ei sunt de o moralitate și un profesionalism deosebit, dar n-au avut șansa de a avea un manager care, într-adevăr, să aibă reprezentarea a ceea ce înseamnă o administrație publică modernă. Ar fi multe de vorbit la acest capitol, dar mă opresc aici.

Rep. Care sunt planurile dvs. de viitor?

Badea: În primul rând îmi doresc sănătate. Apoi, peste 3 ani, încep să cobor încet treptele carierei mele profesionale, îndreptându-mă spre domeniul meu și al nostru de definiție: FAMILIA. În rest, la sfârșit de an, le doresc celor care mă cunosc și, deopotrivă, celor care nu mă cunosc, în primul rând, sănătate și împliniri, iar cititorilor ziarului dvs., în mod special, îndemnul de a avea încredere în ziua de mâine.

Rep. Vă mulțumesc pentru amabilitate și vă doresc, în continuare, noi împliniri.

Lasă un comentariu