Sunt situații în care se spune că „Dacă te-a sfătuit cineva, rău sfetnici ai avut, iar dacă ai făcut-o după capul tău, rău cap ai avut".
Nu știu ce l-a determinat pe Kovacs Istvan David (care-și arogă o autoritate cu care nu l-a învestit nimeni și nici nu are pregătire de specialitate) să declare unui ziarist, care a pus repede botul la elucubrațiile sale, că „șeful Direcției Județene de Cultură nu cunoaște sau se face că nu cunoaște legea și probează asta cu răspunsurile date de Nicolae Băciuț unor adrese care vizează posibilitatea exproprierii în interes public a clădirii „Cocoșul de Aur", poziția transmisă de șeful de la Târgu-Mureș fiind diferită de cea exprimată de Ministerul Culturii în aceeași speță".
Afirmația este calomnioasă și de rea-credință, având în vedere că lui Kovacs Istvan David i-a fost comunicat prin adresa Nr. 341/I/ din 16 septembrie 2014, (Anexa 2) a Direcției Județene pentru Cultură Mureș, temeiul legal al exproprierii și în sarcina cui cade această responsabilitate: „Conform art. 48, lit.b, din Legea 422/2001, primarul inițiază, cu avizul Ministerului Culturii și Cultelor, procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică în vederea protejării monumentelor istorice, în situațiile și cu respectarea condițiilor prevăzute de lege".
Monumentul aflându-se pe teritoriul municipiului Târgu-Mureș, inițierea exproprierii intră în atribuțiile primarului nu ale Consiliului Județean. Primarul Târgu-Mureșului, Dorin Florea, a propus chiar că ar fi nevoie de modificarea legii, astfel încât o clădire monument istoric să poată trece în proprietatea municipalității, dacă proprietarul de drept nu întreprinde, în timp de doi ani, măsuri de protejare a monumentelor".
Totodată, art. 49 din Legea 422/2001, republicată, stipulează că: „Consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București au următoarele atribuții: b) inițiază cu avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică în vederea protejării unor monumente istorice înscrise în Lista cuprinzând monumentele istorice din grupa B, în situațiile și cu respectarea condițiilor prevăzute de lege".
Reiese clar cine are autoritate să inițieze exproprieri, nici într-un caz Direcția pentru Cultură, și nici directorul acesteia.
Așadar, în ciuda faptului că acest Kovacs Istvan David știa că nu am, ca director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Mureș, atribuții în inițierea demersurilor pentru expropriere, și că această responsabilitate nu cade în sarcina instituției pe care o conduc, mi-a adus acuze publice și a cerut destituirea sau demisia mea. Acuzele calomnioase ale numitului Kovacs Istvan David sunt de natură să-mi aducă prejudicii grave de imagine, atrăgând oprobriul public, făcând să planeze asupra mea vinovății grave, prejudiciul moral extinzându-se și asupra instituției pe care o conduc, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș.
Totodată, Kovacs Istvan David mai afirmă calomnios că „Nicolae Băciuț și-a dat avizul pentru modificarea fațadelor unor clădiri vechi din județ, fiind parte la distrugerea unei părți din istoria orașului."
Nu analizăm exprimarea precară, nonsensul ei - clădiri vechi din județ/ distrugerea orașului, ci semnalăm necunoașterea, de către numitul Kovacs Istvan David, a mecanismelor de avizare. Avizele de intervenție la monumentele istorice ori la clădirile situate în zone de protecție sau în zonele protejate se dau în baza consultării unor comisii de specialiști în domeniul monumentelor istorice, de la Sibiu și București.
Sigur, la aceste calomnii Kovacs Istvan David va trebui să dea socoteală în fața instanței, pentru calomnie, plângerea prealabilă urmând să fie trimisă acestei instituții.
Cum același ziarist care i-a consemnat opiniile lui K.I.D. își continuă campania împotriva mea, acuzându-mă că m-am dus la o întâlnire literară la Colegiul Național „Papiu", deși eram în concediu medical, trebuie să-i spun că informatorii lui nu i-au spus tot: în aceeași zi m-am plimbat și pe jos și cu bicicleta pe mai multe străzi din oraș (nu-i spun care).
Poate că, pentru unii, bolnavii sunt în arest la domiciliu și n-au voie să coboare din pat, darmite să iasă și din casă. Nu știe că medicii le indică pacienților și mișcare, ca o componentă a tratamentului.
Voi mai face, așadar, astfel de plimbări, domnule ziarist, și voi mai merge la întâlniri literare. Și voi face mișcare, voi ieși la aer, fiindcă vreau să mă însănătoșesc. Că-i place, că nu-i place ziaristului nostru, care încă n-a învățat că, atunci când se aduc acuzații cuiva, trebuie să ceri opinia și acestei părți („auditur altera pars"), dacă deontologia mai înseamnă astăzi ceva pentru el.
Șmecheria cu „n-a putut fi contactat", nu mai ține nici la grădiniță, maestre! Îți poți plăti datoriile față de stăpâni altfel, nu dezonorându-te.
P.S. O anecdotă circulă pe internet: „Toate problemele lumii sunt cauzate de faptul că oamenii inteligenți au îndoieli, iar cei proști certitudini".