De la 1 ianuarie 2015, CREȘTE ȘI SALARIUL ORAR AL ZILIERILOR!

Distribuie pe:

Întrucât, de la 1 ianuarie 2015, salariul minim brut pe economie va crește de la 900 la 975 de lei, este obligatoriu ca anagajatorii să majoreze și cuantumul orar al plății zilierilor.

Legea zilierilor (nr. 52/2011) prevede că plata cu ora pentru zilieri „nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată".

Potrivit Codului Muncii, durata normală a timpului de lucru pentru salariații cu normă întreagă este de opt ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă că într-o lună se cumulează aproximativ 170 de ore. Astfel, la un salariu minim brut de 975 de lei, plata pentru o oră crește de la de la 5,3 lei la 5,7 lei.

Reamintim că, până în vara acestui an, remunerația zilierilor nu putea fi mai mica de 2 lei pe oră și nici mai mare de 10 lei pe oră, însă actualele prevederi nu mai conțin astfel de precizări.

Dovada plății remunerației este făcută prin semnătura zilierului în Registrul de evidență a zilierilor (pe care beneficiarii sunt obligați să îl întocmească). Atenție! Beneficiarii care plătesc zilierii cu un cuantum brut orar mai mic decât valoarea pe oră a salariului minim riscă amenzi de 10.000 de lei, iar cei care nu respectă termenul plății riscă să fie amendați cu 6.000 de lei.

De remarcat că, în cazul veniturilor obținute de zilieri, nici aceștia și nici beneficiarii nu datorează contribuții sociale obligatorii.

Lasă un comentariu