VA FI ALTFEL KLAUS IOHANNIS?

Distribuie pe:

S-a spus, nu o dată, că demnitatea este un capitol la care, încă, suferim. Iată o dovadă, din multe altele…

După Revoluție s-a „încetățenit" obiceiul - greu de imaginat prin alte țări - ca Viktor Orban, premierul Ungariei, să vină la Balvanios - Băi, în timp de vară, să facă politică. Acolo, între brazi, s-a înfiripat tradiția unui club de discuții la care erau invitați și politicieni din România. Băsescu Traian devenise o persoană cu statut dublu - era și gazdă, ca și președinte al României (despre care după 21 decembrie vom vorbi la timpul trecut!), dar și participant la dezbateri într-un eveniment drapat doar cu însemnele steagului ungar - steaguri, steme, lozinci, limba de exprimare.

Acum, Ponta a jucat și el… ceardașul!

Pe parcurs, prezența oficială românească la așa-zisa… „Școală de vară" a devenit tot mai palidă, iar Viktor Orban, un fel de „stăpân al inelelor" pentru câteva zile. După ce războiul steagurilor a fost cu greu stins, iată că la ediția de anul trecut, 2013, Școala de Vară a devenit catapultă pentru aruncarea în spațiul public a unor idei extrem de periculoase pentru stabilitatea României. Căci, de la tema autonomiei ținutului Secuiesc, sleită pentru o nouă dezbatere, Laszlo Tõkes a sărit direct pe harta României și a cerut la premierul Ungariei instituirea unui protektorat pentru Transilvania! Incredibil! Pentru generații mai recente, rupte de filonul educației istorice, termenul nu are semnificația apăsătoare a Protektoratului Boemiei și Moraviei înființat de Germania nazistă și anunțat de Hitler la Castelul de la Praga, după sfâșierea Ceho-Slovaciei, în 1939. Ce făcea președintele României în timp ce ticăloasa cerere era aplaudată de sute de maghiari, școliți de vacanță? Dădea cu clopul de pământ și dansa sârba cu ciobanii din Jina, oaspete neinvitat, dar venit pe nepusă-masă la sărbătoarea din Mărginimea Sibiului! Acum, Ponta ar avea-zice-se-un „Pact secret" cu UDMR!

Întrebare: ăstai politicianul român, asta-i demnitatea românească? Nimeni nu spune că România nu are, ca țară membră a Uniunii Europene, problemele ei, că în fruntea ei nu s-au aflat (sunt și azi) oameni - prim-miniștri, miniștri, senatori, deputați etc. - care numai de dragul țării n-au avut insomnii. Dimpotrivă, am avut parte de politicieni de duzină, care, pentru a a se menține la putere, au călcat în picioare până și interesul național, demnitatea românilor!

Oare noul președinte al României, Klaus Iohannis, va face o altfel de politică decât predecesorii săi, la Palatul Cotroceni? Doar viitorii 5 ani ne vor răspunde cu „Da" sau „Nu" la această întrebare! Doamne, ajută!

 

Lasă un comentariu