ÎN JUDEȚUL MUREȘ, AVEM 12.591 DE ANGAJATORI ȘI 133.402 DE ANGAJAȚI ACTIVI

Distribuie pe:

Interviu cu domnul ANDREI MUREȘAN, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureș

- Pe plan național, se duce o campanie susținută pentru combaterea muncii la negru. Câte cazuri de acest fel au fost depistate anul acesta în județul Mureș?

- În cursul anului 2014, inspectorii ITM Mureș au depistat 535 de persoane care munceau fără forme legale, motiv pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.090.000 de lei. În același timp, pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără forme legale, au fost înaintate către organele de cercetare penală competente 12 sesizări penale.

- Condițiile de securitate și sănătate a muncii sunt respectate de către angajatori?

- În cele 889 de controale pe domeniul sănătății și securității muncii, am depistat și destule nereguli, reflectate în cele 59 de amenzi, în valoare de 430.000 de lei. Din păcate, în acest an, s-au înregistrat 14 accidente mortale de muncă și 113 accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă. Totodată, s-au înregistrat și 57 de cazuri de boli profesionale și 3 cazuri de invaliditate.

- Au existat agenți economici care au recurs la concedieri colective în acest an?

- Da, în acest an, 18 societăți mureșene au notificat ITM cu privire la concedieri colective, fiind afectați 707 angajați. Domeniile în care s-a recurs la aceste concedieri sunt construcțiile, fabricarea mobilei, activități de curățenie.

- Câți angajatori și câți angajați are, în prezent, județul Mureș?

- Din datele statistice transmise de către Inspecția Muncii, la nivel de județ, avem 12.591 angajatori și 133.402 de angajați activi.

Lasă un comentariu