Risc dublu de moarte prematură pentru adulții care se uită trei ore pe zi la televizor

Distribuie pe:

Adulții care se uită la televizor peste trei ore pe zi riscă de două ori mai mult să moară prematur comparativ cu cei care petrec mai puțin timp în fața micului ecran, arată un studiu publicat miercuri în revista Asociației American Heart și preluat de 20 minutes.fr.

Cercetătorii au observat timp de 8,2 ani 13.284 de adulți spanioli sănătoși, cu vârsta medie de 37 de ani, dintre care 60% femei, cu studii superioare, pentru a stabili legătura dintre trei tipuri de comportamente sedentare - timpul petrecut în fața televizorului, a calculatorului și conducerea mașinii - și riscul de mortalitate din orice cauză.

Autorii studiului au constatat 97 de decese, dintre care 19 din cauza unor boli cardiovasculare, 46 de cancer și 32 din alte cauze. Ei au calculat că riscul de deces era de două ori mai mare la cei care afirmaseră că se uită la televizor trei ore sau mai mult pe zi decât la persoanele care petreceau mai puțin timp în fața micului ecran. Cercetătorii nu au descoperit nicio corelare semnificativă între timpul petrecut la calculator sau la volanul mașinii și un risc crescut de moarte prematură, indiferent de cauză. Ei au apreciat totuși că sunt necesare și alte studii pentru a confirma posibilele legături între cei doi factori și rata mortalității, putându-se afla astfel mecanismele biologice ce le-ar putea explica.

„Rezultatele studiului nostru arată că adulții ar trebui să facă mai multă mișcare, să evite perioadele lungi de imobilitate și să stea la televizor doar una sau două ore pe zi", recomandă el.

Potrivit American Heart Association, sunt necesare cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână - sau cel puțin 75 de minute de activitate aerobică susținută - pentru o stare de sănătate bună, încheie AFP.

Lasă un comentariu