Klaus Iohannis și-a început mandatul prezidențial

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a preluat duminică mandatul prezidențial de la Traian Băsescu, în cadrul unor ceremonii care s-au desfășurat în Parlament și apoi la Palatul Cotroceni.

Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcția de șef al statului în Parlament, într-o ședință solemnă, în care parlamentarii au luat act de începerea exercitării mandatului de președinte, iar patriarhul Daniel și-a dat binecuvântarea.

În discursul susținut în fața parlamentarilor, noul șef al statului a declarat că va fi președintele tuturor românilor și că este onorat de încrederea pe care alegătorii i-au acordat-o.

Cel de-al patrulea președinte al României după 1989 a spus că își dorește ca la finalul mandatului său România să fie spațiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, unde să fie prezente stabilitatea, aprecierea valorii și calmul. În plus, președintele Iohannis a arătat că dorește o schimbare profundă a țării, sens în care a cerut încredere și răbdare, arătând că numai așa se poate realiza o construcție durabilă.

Iohannis a susținut necesitatea reconstrucției instituțiilor politice.

De asemenea, el a arătat că lupta împotriva corupției trebuie continuată.

Noul șef al statului a propus un „consens național" pentru a sprijini integrarea efectivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană și un consens al partidelor parlamentare pentru menținerea pe termen lung a bugetului Apărării la cel puțin 2% din PIB.

Iohannis a anunțat că va chema la consultări partidele politice pe teme fundamentale: obiectivele de țară, o modalitate de lucru și de dialog permanent și un calendar cu etape și acțiuni.

După depunerea jurământului în Parlament, Klaus Iohannis a mers la Palatul Cotroceni, împreună cu soția sa, Carmen, unde a fost primit cu onoruri militare.

La intrarea în palat, cei doi au fost primiți de Traian Băsescu și soția sa, Maria.

A urmat ceremonia predării colanului, la care au participat și viitorii consilieri ai lui Iohannis și echipa lui Băsescu.

Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni după onorul dat de garda de onoare la încheierea mandatului prezidențial. El a salutat, cu lacrimi în ochi, regimentul militar, a sărutat Drapelul și a salutat presa, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, cât și pe cei care îl așteptau afară.

Lasă un comentariu