Vin colindătorii

Distribuie pe:

Chiar dacă în contextul cultural de azi, complex și dinamic, tradiția alături de datini și obiceiuri devine tot mai marginalizată, satul nostru rămâne păstrătorul unui inestimabil tezaur spiritual, identitatea și rădăcina românilor.

În acest sens, muzeul reghinean a rămas consecvent conservării și valorificării patrimoniului mureșean, spiritualității populare prin realizarea unor studii și cercetări de mare valoare culturală.

Obiceiul strămoșesc al colindatului se păstrează și astăzi ca o punte peste generații, ca prezență ceremonială a satului, tradițiilor mureșene, a fost adus de patrusprezece ani și în muzeu sub forma unui festival - Festivalul de datini ,,Vin colindătorii". Considerăm ca a venit vremea consemnării lui, pentru a-i asigura veșnicia în memoria umanității.

Pe parcursul celor patrusprezece ediții ale Festivalului de datini ,,Vin colindătorii", în fiecare an, în luna decembrie, cetele de colindători, adevărate ,,tezaure umane vii", au adus în muzeu, pe străzile orașului și în parcul central, colindele și obiceiurile de iarnă ale satelor mureșene, reamintindu-ne nobila misiune ce o avem, de a lăsa urmașilor să ducă mai departe creația populară, tradiția, deoarece fără tradiție nu există nici popor.

Copii cu voci de îngeri ne-au vestit de fiecare dată alături de cetele de colindători marele Praznic al Nașterii Domnului Iisus Hristos și ne-au cântat ,,La mulți ani!" - purtând cu mândrie frumoasele costume populare specifice locului. În această carte-album am ales pentru fiecare ansamblu câte două colinde din tezaurul străbun și două fotografii.

Fotografia este în acest caz o fărâmă de spațiu și timp, care ne oferă un moment de reculegere, oprind timpul în loc, și ne ajută să păstrăm în amintire și să retrăim cu toții bucuria pe care am trăit-o împreună în fiecare ediție. Darurile primite prin colinde și urări le dăruim acum mai departe, întrucât aceste daruri trebuie să rămână în nemurire. Cu infuzia de speranță și optimism primită prin răsfoirea acestui album, vom putea petrece în sărbătoare și bucurie în fiecare an Crăciunul, Anul Nou și Boboteaza.

Meritul grupurilor de colindători veniți în fiecare an să ne colinde este deosebit, restituie frumusețea neasemuită a colindelor străbune ca mesaj folcloric în timp și spațiu, dar este și o ofertă adusă generației tinere în înțele-gerea și iubirea datinilor și obiceiurilor străbune!

Le mulțumesc și le doresc mulți ani cu sănătate!

Lasă un comentariu