„La șezătoare"

Distribuie pe:

Înainte de vacanța de iarnă a anului școlar 2014-2015 și cu prilejul Sărbătorilor de iarnă și a Anului Nou, elevii clasei a II-A a Gimnaziului „Serafim Duicu", învățătoare Alexandra Marian, îmbrăcați în costum popular, au prezentat în fața părinților, rudelor, bunicilor, cunoștințelor un frumos program dedicat celor două evenimente.

În deschiderea șezătorii, tânăra dăscăliță spunea: „Așa e țăranul până la moarte/Acest obicei îl știe fiecare/Azi vă invit la o șezătoare/Să glumim un pic, să cântați cu noi/Ca să mai uităm de griji și nevoi".

Sala de clasă a fost împodobită de sărbătoare, cu pomul de Crăciun cu lumini strălucitoare, transformată într-o locuință țărănească cu icoane, ștergare, polițe și alte obiecte țărănești, iar copiii, îmbrăcați în costume populare, au prezentat „La șezătoare", datini și tradiții. „Din bătrâni se știe că acest popor/Știe să muncească pe câmp, pe ogor,/Știe prețul pâinii, gustul ei amar". Copiii au recitat, au cântat și au spus glume, au dansat, recitările și cântecele lor au scos în evidență Sărbătoarea Nașterii lui Iisus Hristos. „Steaua sus răsare/Ca o taină mare,/Steaua strălucește/Și lumii vorbește", sau „Astăzi s-a născut Hristos/Mesia chip luminos/Lăudați și cântați,/Și vă bucurați".

A continuat cu alte obiceiuri vechi, ca în final să ajungă la Anul Nou, când s-a recitat „Plugușorul". „Frunză verde de mărar/Bună seara gospodari/Gospodari și gospodine/Și voi domnișoare fine/Zurgălăi și clopoței/Înc-o dată, măi flăcăi/Hăi, hăi".

În finalul șezătorii se spunea că „suntem un neam mic, dar cu multe tradiții, obiceiuri și datini. Acestea au fost doar unele secvențe din tradițiile petrecerii unei șezători".

A fost o serbare frumoasă și cu multe învățături, drept pentru care îi felicităm pe copii și pe învățătoarea lor.

Pentru că Moș Crăciun nu a venit, învățătoarea a împărțit copiilor câte un pachet cu daruri și câte o diplomă din partea moșului, iar musafirilor câte o felie de cozonac, și copiii au cântat „Moș Crăciun cu plete dalbe/A sosit de prin nămeți,/Și aduce daruri multe/La fetițe și băieți".

„Sărbători fericite!" și „La mulți ani!"

Lasă un comentariu