La TÂRNĂVENI - spectacolul-concert de colinde și obiceiuri de iarnă „FLORILE DALBE"

Distribuie pe:

Într-o atmosferă impresionantă și o sală ce a devenit neîncăpătoare, Primăria municipiului, în strânsă colaborare cu TV AS local și Casa Municipală de Cultură „Mihai Eminescu" au organizat, în după-amiaza duminicii de 14 decembrie a.c., un minunat spectacol-concert de colinde și obiceiuri de iarnă „Florile dalbe", aflat în acest an la a șaptea ediție. An de an, amploarea acestei manifestări dedicate Sărbătorilor de iarnă și Nașterii Domnului nostru lisus Hristos a sporit atât în intensitate, cât și prin participarea unui număr cât mai mare de colindători, veniți aici ca într-o frățească prietenie, oameni ai Mureșului, Târnavei Mici și Mari și chiar ai Oltului și Someșului.

Despre semnificația acestei îndrăgite manifestări au rostit alocuțiuni primarul municipiului, jrs. Sorin Megheșan, cât și P.C. Părinte Protopop Sergiu Dumitru, oameni tineri și de largă deschidere spre cultură.

S-au întrecut în colinzi și obiceiuri de iarna, care de care mai frumoase și pe gustul celor prezenți, îndrăgiți artisti mureșeni, celebre voci de aur ale Mureșului: Dorina Oprea, Leontina Pop și Dorina Grad, întrecându-se în colind cu Mihaela și Ciprian Istrate, care au încântat sufletele celor prezenți, aducându-i mereu la rampă prin repetate aplauze și ovații.

De caldă apreciere s-au bucurat colindătorii „Dor solovestrean" din Solovăstru, care au interpretat excepțional trei colinde și un joc „cu turca cea nărăvașă".

În frumoase costume naționale, specific Târnavei Mici, împodobite cu „Tricolorul românesc", s-au prezentat pe scena colindători din Sâncel, grupul „Pe ulița satului" din Biia, jud. Alba, grupul „Datini" din Bazna, jud. Sibiu, grupul colindătorilor Mihai Petreuș, Eugen Pistol și Gheorghe Lascoi, de la Baia Mare, grupul „Junii cetății" de la Rupea, care ne-au demonstrat în colinzi, în cântec, în port și dans valoarea inestimabilă a patrimoniului nostru folcloric național.

Nu s-au lăsat mai prejos nici „Junii Tânavei" din Târnăveni, conduși de priceputul lor instructor Vasile Trâmbițaș, demonstrând prin dans, obiceiuri laice și religioase că tradiția strămoșească de valoare nu va pieri niciodată.

Ca o înaltă prețuire a acestei manifestări, Corul Protopopiatului Ortodox din Târnăveni, condus de prof. Marian Ilie Andrei, a încheiat festivalul cu interpretarea a patru colinde, iar publicul, în picioare, i-a aplaudat neîntrerupt pentru calitatea și conținutul acestora.

Colindători, soliști, sala întreagă, într-o caldă îmbrățisare sufletească și-au unit glasurile interpretând colindul „O, ce veste minunată". Eu, de la balconul sălii, urmăream cu emoție această unitate de suflet și gândire creștinească și pare că-l vedeai pe „Moș Crăciun" al nostru românesc cu mâinile întinse pentru binecuvântare, ca să curețe toate greșelile, toată nesiguranța zilei de azi, deschizând floarea de aur a idealului nostru național, demn în cinste și dreptate.

Urmărind conținutul colindelor, am înțeles încă o dată că izvorul vieții, izvorul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, va trebui să constituie speranța noastră în propria-i devenire morală, creștinească, materială și spirituală. Încă se poate!

Îmi face o mare plăcere să evidențiez aportul domnului Ioan Sita, patronul TV AS, care cu mare suflet sprijină toate manifestările culturale și spirituale ale municipalității noastre.

La ceas de sărbătoare se cuvine un cuvânt de laudă și pentru domnul Burdulea Ioan, sufletistul impecabil al unor minunate festivități culturale.

Cinste oamenilor ce activează în domeniul culturii și spiritualității creștine!

Pentru toți oamenii Târnăveniului „La mulți ani"!

Lasă un comentariu