Va aduce 2015 „ușoare" majorări de preț la carburanți?

Distribuie pe:

Potrivit specialiștilor fiscali, dacă la mijlocul anului trecut prețul mediu al benzinei era de circa 6,3 lei, în decembrie, acesta ajunsese la circa 5-5,1 lei pentru litru.

Ce urmează în acest an? Pentru 2015, valoarea cursului de schimb nu va mai avea influență asupra prețului combustibililor, în privința accizelor! Astfel, Guvernul a decis să păstreze nivelul luat în calcul în 2014 și să nu mai modifice de la an la an nivelul accizei în funcție de cursul de schimb leu/euro. Acciza va rămâne fixă, exprimată în lei, la un nivel de 4,74 lei. Taxa de 7 eurocenți, introdusă anul trecut, va rămâne de asemenea în vigoare. Conform acelorași specialiști, acciza reprezintă nu mai puțin de doi lei din costul fiecărui litru de benzină fără plumb.

Dolarul, „amenințare" pentru șoferi? În calculul prețului benzinei intervine însă și cotația leu/dolar, în condițiile în care barilul de petrol este exprimat în dolari.

În ultimul an, dolarul a crescut cu peste 10% în raport cu leul, iar această evoluție poate continua și în 2015, și de aici ar putea urma și o ușoară scumpire a benzinei.

Banca Națională anticipa în noiembrie 2014 că benzina s-ar putea scumpi cu circa 0,3% în acest an.

Prețul la pompe al benzinei ne va arăta însă dacă toate aceste calcule și previziuni se vor confirma.

Lasă un comentariu