Fost-ai, lele, când ai fost...

Distribuie pe:

A fost o vreme când școlarii erau îndrumați să nu arunce la gunoi hârtiile, să le adune, pentru că școlile organizau, din când în când, acțiuni de colectare a deșeurilor de hârtie, textile și altele, care erau predate la D.C.A. În școlile în care am lucrat, am asigurat locuri de depozitare a acestora, pentru ridicarea cărora unitatea prestatoare trimitea, la termene pe care le conveneam, mijloace de transport.

Banii încasați erau folosiți pentru organizarea de activități în interesul elevilor, inclusiv excursii județene și interjudețene.

Acum materialele recuperabile nu se mai adună prin școli. Ele nu trebuie reciclate pentru că am trecut la „decopertarea" munților, mai ales în interesul și la sfatul străinilor.

Ambalajele sunt aruncate, mai ales noaptea, la gheenele de gunoi, formând, adesea, movile în jurul autocontainerelor. În zori apar scormonitorii care cerceteze gunoaiele în căutarea de peturi, golesc plasele și umplu strada cu hârtii, pe care le ia apoi în primire vântul și pavează cu ele strada.

Un atare spectacol se poate vedea, aproape zilnic, pe strada noastră, Ciucaș, iar unii locatari, din diferite blocuri, mă întreabă cum de nu intervin pentru îndreptarea lucrurilor.

Pe vremuri, polițiștii îi luau la răspundere pe scormonitori și îi obligau să le pună la locul cuvenit.

Sunt necesare acțiuni concertate ale autorităților și ale cetățenilor, pentru păstrarea curățeniei în oraș, pentru a-i reînvia tradiția de urbe frumoasă și bine gospodărită.

Lasă un comentariu