„Gândiri... FRANȚUZEȘTI!"

Distribuie pe:

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

1. „Moralitatea unei picturi constă în forța și adevărul picturii sale. Pictând realitatea, infiltrându-i, insuflându-i viață, el a fost moral: a fost autentic". (Barrey D aurevilly).

***

2. „Talentul este un dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut în secret și pe care noi îl dezvăluim fără să știm. Talentul, însă... trebuie spre zidire, folosit".

***

3. „A CEDA ÎN FAȚA RĂULUI E O BARBARIE, DAR A ALIMENTA RĂUL ESTE O NEBUNIE". (Montaigme)

***

4. „Orice om care persecută sub diferite aspecte pe alt om, care este fratele lui, se poate numi MONSTRU". (Voltaire).

***

5. „CÂND URA NOASTRĂ E PREA PUTERNICĂ, NE FACE INFERIORI CELOR PE CARE-I URÂM". (La Rochefoucauld).

***

6. „VIAȚA NU ARE PREȚ DECÂT DACĂ ÎNSEAMNĂ DEVOTAMENT FAȚĂ DE ADEVĂR ȘI BINE". (Ernest Renan).

***

7. „SINGURA LECȚIE DE MORALĂ CARE SE POTRIVEȘTE OMULUI, ESTE DE A NU FACE RĂU NIMĂNUI" (Rousseau).

***

8. „LIBERTATEA ESTE DREPTUL DE A FACE CEEA CE NU DĂUNEAZĂ CELORLALȚI" (Lacordaire).

***

9. „Există mai mulți NEBUNI decât ÎNȚELEPȚI, și chiar și în înțelept, există mai multă nebunie decât înțelepciune" (Napoleon).

***

10. „Toți oamenii sunt frați și se sfâșie unii pe alții; fiarele sălbatice sunt mai puțin crude. Leii nu se războiesc între ei, nici tigrii; ei nu atacă decât animalele de altă specie: numai omul, în ciuda rațiunii sale, face ceea ce animalele lipsite de rațiune nu au făcut niciodată" (Fenelon).

P.S. Rațiunile de mai sus sunt în strânsă legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Paris. Eveniment, pe care nimeni nu și-l dorește, fiindcă viața ne-a dat-o Dumnezeu, și nimeni nu are dreptul de a ne-o lua. Se vorbește chiar acum, pe un „post otravă românesc", despre „libertatea de exprimare", de o „buruiană francofonă", dintr-un „oraș transilvan al florilor", de un „banciucurist". Domnilor, adevărul este la mijloc; Sfânta Scriptură ne spune de mii de ani: „Vai de acela prin care vine ispita". Atunci când provoci tot timpul, este înțelept să te aștepți și la repercusiuni, fiindcă „omul, oricine ar fi el și oriunde ar fi, și oricum ar gândi, tot Om Creatură Tainică Divină este". Această buruiană transilvană cu miros respingător își permite să-l facă pe președintele României gângav, chior; pe patriarhul României îl face măgar; pe români îi face rahați, proști, neciopliți, dobitoci; Dumnezeu, Alah, Mahomed, toate credințele în fața lui n-au nici o valoare. El este un atotștiutor. Azi s-a luat de Profetul Mahomed, de Coran, și nu sună a bine, „domnule buruiană atotștiutoare". „Neghină semeni, neghină ve-i culege". Face poporului român atâta rău, cât nu a făcut nici Ceaușescu cât a trăit. Dar, și acesta, l-a criticat tot timpul pe Dumnezeu, Biserica și pe preoți, a dărâmat și strămutat „Casele lui Dumnezeu", dar dreptatea s-a văzut pe 25 dec. 1989, fiindcă „Dumnezeu ne iartă de șaptezeci de ori câte șapte, dar nu se lasă batjocorit la nesfârșit". „Huiduitul Huidu " este un exemplu, de otravă la adresa lui Dumnezeu și al Cuvioasei Parascheva și al oamenilor, dar Dumnezeu l-a pus la punct pentru toată viața, cum toate „buruienile spinoase și uscate se vor arunca în foc la vreme potrivită". Și atunci de ce ne mirăm că se întâmplă lucruri care ar trebui să nu se întâmple? „OAMENII DE TALENT, PRESA, SCRIITORII, POEȚII, GENIILE, PREOȚII, DASCĂLII, trebuie să AIBĂ O GÂNDIRE POZITIVĂ, ZIDITOARE, altminteri totul devine ruine; nu-i este nimănui permis, ca în pofida talentului care-l are, să aducă jigniri, umiliri, semenilor săi. Cuvântul Domnului este tărie și virtute peste veacuri: „CEEA CE ȚIE NU-ȚI PLACE, ALTUIA NU-I FACE" . Aici se potrivește foarte bine povețele „Sfântului Ardealului": „CINE ARE MINTE SĂ IA AMINTE". „Suntem alături de familiile îndoliate, o să ne rugăm pentru ele, așa cum este creștinește, în astfel de momente!".

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu