Cercetătorii americani de la Universitatea Stanford, citaţi de descopera.ro, au constatat în urma unui studiu recent că altruismul este declanşat şi stimulat de o serie de factori de mediu şi nu este o calitate pe care oamenii o dobândesc prin naştere, aşa cum se credea până acum.
Studiul recent contrazice mai multe cercetări anterioare, care susţineau că exprimarea comportamentului altruist la copiii cu o vârstă fragedă (18 luni) demonstrează că instinctul de a-i ajuta pe alţii este unul înnăscut.
Noul studiu a fost realizat pe un eşantion de 34 de copii cu vârste cuprinse între un an şi doi ani, care au fost împărţiţi în două grupuri. În primul grup, voluntarii adulţi trebuiau să se joace cu mingea cu fiecare copil şi să discute cu acesta. După câteva minute, adulţii trebuiau să dărâme accidental un obiect aflat pe o masă şi să observe dacă acel copil dorea să îl ajute să îl ridice. În cel de-al doilea grup, adultul şi copilul trebuiau să se joace fiecare cu mingea lui (joc paralel), în timp ce adultul vorbea cu copilul. La fel ca în primul grup, după câteva minute, voluntarul adult trebuia să lovească şi să dea jos un obiect aflat pe o masă. Copiii implicaţi în jocul reciproc au fost de trei ori mai numeroşi în ceea ce priveşte intenţia de a-i ajuta pe adulţi să ridice de pe jos obiectele dărâmate, în comparaţie cu copiii care erau angajaţi în jocul paralel. Am repetat experimentul, în condiţii uşor modificate, cu alţi copii, cei din grupul de joc reciproc fiind de două ori mai numeroşi în ceea ce priveşte intenţia de a-i ajuta pe adulţi.
Potrivit acestor rezultate, comportamentul altruist este determinat mai degrabă de relaţiile interumane, chiar dacă acestea sunt de scurtă durată, decât de instincte", explică oamenii de ştiinţă.