Aproape de sufletul unor copii

Distribuie pe:

În Ajunul sărbătorii Naşterii Domnului, a devenit o tradiţie ca Gruparea Mobilă de Jandarmi „Ferdinand I" Târgu-Mureş să împartă daruri pentru familiile nevoiaşe: zahăr, făină, ulei şi dulciuri pentru cei mici.

O astfel de întâlnire neaşteptată, în care Moş Crăciun şi-a desfăcut tolba cu daruri şi bunătăţi, a fost cea dintr-un capăt de sat, mai precis în satul Seleuş, comuna Daneş, unde, într-o încăpere de nici câţiva metri pătraţi este înghesuit tot avutul unei familii cu şapte copii, cu vârsta între 3 şi 12 ani. Tinerii părinţi, neavând de lucru decât vara, ca zilieri, iar în mijloc de iarnă, sporadic la un spart de lemne prin sat. În rest, o stoică resemnare într-un timp al speranţei.

Potrivit cunoscutului şi îndrăgitului interpret de muzică populară Ciprian Istrate, care face parte din structurile jandarmeriei judeţene, alături de cei doi colegi ce au adus daruri, au crezut de cuviinţă să umple masa acestor copii, acest demers umanitar fiind posibil datorită constituirii unei comisii la nivelul instituţiei, prilej cu care s-au cumpărat de-ale gurii pentru câteva familii mai sărace, Şi iată, într-un capăt de sat, la zeci de kilometri de Târhu-Mureş, respectiv în satul Seleuş, având informaţia de la un învăţător de şcoală primară, pe nume Ştefan Costea, că acolo, printre alte multe familii nevoiaşe, există o familie numeroasă, care are nevoie de ajutor. Jandarmii, toţi ca unul, animaţi de dorinţa de a fi alături de cele mai nevoiaşe familii, s-au mobilizat, au venit cu mare drag în Ajun de Sfânt Crăciun, aducând, pe lângă bucuria darurilor, o scânteie de izbăvitoare lumină, licărind lacrimi de uimire şi mulţumire în ochişorii atâtor copii.

Odată intraţi în singura încăpere a familiei, dumirindu-se la vederea atâtor lipsuri, o singură încăpere, şi nici aceea nu aparţine acelora ce locuiesc acolo, sunt un fel de chiriaşi aflaţi la mila unei mătuşi, o încăpere austeră, în care sunt înghesuite două paturi, o sobă, o vitrină, ba chiar un frigider, arătat de cel mai mare dintre prichindei, la cei nici 12 ani ai lui, cel care, pe toată perioada vacanţei mari a verii trecute, a stat şi păzit turma de oi, departe de frăţiori, şi cu banii agonisiţi a cumpărat la mâna a doua un frigider, pe care ni l-a arătat cu mândrie, ca primul şi cel mai necesar obiect casnic al unei familii atât de numeroase. O imagine de ansamblu, în care trona o masă, un dulap, câteva carpete care să ascundă pereţii scorojiţi şi alte câteva lucruri necesare traiului zilnic. Nimic altceva, ci doar ochişorii iscoditori ai copiilor şi dorinţa sfioasă de a-şi despacheta fiecare darurile primite.

Cei patru jandarmi care au adus daruri nu aşteaptă laude, mediatizare şi nici recunoaşteri şi alte distincţii pentru acest lucru, ci pur şi simplu au dorit să demonstreze că oamenii ca ei sunt apropiaţi sufleteşte de cetăţeni, conştienţi de faptul că multe familii nevoiaşe trec prin încercări grele şi că „jandarmii sunt oameni între oameni", aşa cum îi place lui Ciprian Istrate să spună.

Nu trebuie socotit un gest singular, deoarece în atâtea alte situaţii jandarmii mureşeni, pe lângă devotamentul respectării legilor ţării, au dat şi dau dovadă de multă umanitate, fiind ancoraţi în realităţile vieţii şi contribuind, prin aceste mici şi neştiute gesturi, la diminuarea sărăciei şi lipsurilor, fie şi pentru o scurtă durată, cu ocazia acestor sărbători, în care dragostea şi iubirea de semeni, dacă nu este împlinită, poţi să ai „multul cu pământul" că tot nu ai nimic, ne-a destăinuit Ciprian Istrate, alături de care s-a aflat căpitanul Ciprian Căluşer _ purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi „Ferdinand I" Târgu-Mureş, cel care, la rându-i, ne-a relatat în ce a constat această acţiune umanitară: „Am încercat să facem o faptă bună, din puţinul nostru să dăm şi altora, şi mai credem că fiecare copil, fiecare familie ar trebui să trăiască aceste sărbători de iarnă creştineşti, având pe masă câteva bunătăţi".

 

Lasă un comentariu