Comunicarea în familie, favorizată de terapia prin muzică

Distribuie pe:

Cercetătorii danezi de la Universitatea Aalborg, citaţi de descopera.ro, susţin că terapia prin muzică ajută la reconcilierea membrilor din familiile în care există probleme de ordin emoţional, la ameliorarea comunicării dintre părinţi şi copii şi la diminuarea nivelului de stres familial.

„Într-un studiu realizat pe un grup restrâns de voluntari (18 familii şi copiii lor, care aveau vârste cuprinse între 5 şi 12 ani), terapia prin muzică a avut efecte pozitive, atât asupra comunicării verbale, cât şi a celei nonverbale între copiii neglijaţi emoţional şi părinţii lor. Terapia muzicală implică în general participarea terapeutului, a părinţilor şi a copiilor care cântă împreună la diverse instrumente muzicale, ascultă împreună muzică, discută despre muzică şi joacă anumite jocuri video cu tematică muzicală.

Toate cele 18 familii prezentau semne de neglijenţă emoţională, inclusiv disfuncţii de comunicare socială şi de întârzieri de dezvoltare emoţională. Nouă perechi părinte-copil au beneficiat de programul standard de tratament, iar celelalte nouă au beneficiat de 10 şedinţe de terapie muzicală.

Terapeuţii au monitorizat interacţiunile dintre părinţi şi copii, iar părinţii au raportat propriul stres şi au vorbit despre relaţiile parentale înainte de tratament, dar şi la patru luni după acesta, în două seturi de chestionare.

După acele şedinţe, părinţii implicaţi în terapia muzicală au descoperit că le era mai uşor să discute cu copiii lor, să îi înţeleagă şi să comunice nonverbal cu aceştia, în comparaţie cu părinţii care nu au participat la terapia muzicală.

Părinţii din grupul de terapie muzicală au raportat, de asemenea, că erau mai puţin stresaţi de schimbările de dispoziţie ale copiilor lor şi că simţeau mai multă empatie faţă de ei, în comparaţie cu părinţii din grupul standard", explică specialiştii danezi. 

Lasă un comentariu