Ghidul meniurilor - introducere în bucătăria Germaniei!

Distribuie pe:

Am achiziţionat acest ghid al meniurilor, la un târg de carte târgumureşean, fiind curioasă ce le place nemţilor din punct de vedere gastronomic. Religia a jucat un rol important în adoptarea unui model alimentar, protestantismul practicat de o mare parte a germanilor îngrijindu-se mai mult de suflet decât de trup, acesta din urmă fiind considerat mai degrabă o piedică în calea evoluţiei spirituale. În consecinţă, trupului nu trebuie să-i acordăm prea multă atenţie sau timp, rezervându-i doar strictul necesar pentru a-l îmbrăca sau hrăni. De aici a rezultat şi caracterul simplu, sobru, discret şi frugal al mesei germanilor. Pentru nemţi, a trăi sănătos, pe lângă o alimentaţie sănătoasă, se traduce aici prin dormitul cu geamurile deschise, respectarea mediului înconjurător, practicarea sportului. Germania este ţara pâinii, este un adevărat festival de forme, gusturi, culori, care merg de la alb până la negru, trecând prin toate nuanţele de rumen-auriu, brun sau gri, obţinute din cereale ca secara, alacul şi hrişca. Germania este, de asemenea, ţara mezelurilor, a cârnaţilor şi a salamurilor, carnea fiind considerată esenţială. Cartoful este nelipsit din bucătăria lor, varza de toate felurile, conopida şi broccoli. Pentru sparanghel există o adevărată pasiune. în locul zahărului, nemţii preferă mierea şi fructele uscate, smântâna dulce. Cu mini variaţiuni, aceleaşi produse de bază ca peste tot, mai sunt şi aici şunca, găluştele şi berea. Sunt cei mai mari consumatori de prăjituri şi torturi cu cremă, ciocolată, din Europa, devansându-i pe austrieci şi belgieni. La micul dejun, un mic dejun tipic german conţine obligatoriu mezeluri diverse, brânză, ouă, cereale, dulceaţă, produse de patiserie, cafea, ceai, suc de fructe. Prânzul conţine supe adesea cremoase, preparate cu legume, conopidă, dovlecei, cartofi, sfeclă, asezonate cu usturoi, găluşte, foi de clătită. Germanii deseori mănâncă un fel unic, însoţit de garnitură şi salată. Produse naţionale renumite sunt brânzeturile Allgauer Emmentaler, cea mai renumită brânză tare produsă în Germania. Mezelurile cu terminaţia wurst (cârnaţ) specialităţi gen leberwurst. Berea, vinurile, schnaps, dulciuri - apfelkuchen, prăjitură cu mere, aromată, cu scorţişoară, apfelstrudel - ştrudel cu mere. Pâine - chifle brotchen, cu mac, susan, ceapă, jambon sau slănină. Pentru cei interesaţi, o grămadă de meniuri se găsesc în această cărticică, cu denumirile în germană, dar...nu diferă prea mult de ale noastre. După câteva călătorii în Germania, Austria şi Elveţia, pot spune că bucătăria lor seamănă mult cu a noastră.

 

Lasă un comentariu