PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TÂRNĂVENI, PREOCUPATĂ DE TEHNOLOGIA LED

Distribuie pe:

Noţiunea de iluminat public este foarte veche, datând de la sfârşitul Evului Mediu, regăsindu-se mai des în epoca modernă. Sistemul de iluminat public stradal a evoluat rapid, începând de la lămpile cu ulei sau seu de oaie la lămpile cu gaz. Bucureştiul a fost primul oraş din lume iluminat cu gaz lampant. Târnăveniul se pare fiind, dacă nu primul, al doilea oraş din România iluminat cu gaz natural. În clădirile mai vechi din oraş, printre care şi casa în care locuiesc, găsindu-se încă urme şi conducte în podurile caselor, plasate în tavan, pe centrul încăperilor, mărturie a tehnologiilor Târnăveniului de altă dată.

Anul 1884 este anul introducerii lămpilor cu iluminat electric în Timişoara, primul oraş iluminat electric din Europa Continentală, pentru ca în ultimul deceniu preponderente şi prioritare să fie lămpile cu descărcare în gaz, care în prezent asigură cea mai mare şi mai bună iluminare scotopică.

În condiţiile crizei economice mondiale în care este cuprinsă şi România, epuizării resurselor energetice, eficientizarea consumului de energie devine importantă şi prioritară. Iluminatul public şi domestic prin becul cu incandescenţă a lui Edison, a cărui randament scăzut de sub 8%, pe baza preocupărilor şi avansării noilor tehnologii, încet, încet pierde teren. Cercetările în domeniul iluminatului scot în evidenţă că iluminatul cu LED-uri este cea mai economică şi ecologică sursă de lumină, lumina caldă, neutră sau rece, obţinută foarte aproape de lumina naturală. Noua tehnologie care utilizează LED-uri oferă soluţii pentru actualele probleme ale iluminatului public şi domestic, îndeplinind standardele tehnice şi de calitate necesare.

Înlocuind sistemul convenţional de iluminat public stradal cu sistem LED, se reduce consumul de energie electrica, cu aproape 50%, pierderile în reţea, emisiile de dioxid de carbon şi dioxid de sulf asigurând mai bine protecţia mediului înconjurător, fără emisii de radiaţii ultraviolete şi ultraroşii, soluţii inteligente şi responsabile faţă de mediu. Durata de viaţă a sistemelor cu LED-uri este de trei ori mai mare decât a lămpilor cu sodiu şi vapori de mercur.

În acest context, spiritul gospodăresc şi filosofia morală a tânărului primar Sorin Megheşan, secondat de viceprimarul Florin Sim Daniel, alături de specialiştii Primăriei, îşi pun amprenta, pregnant, sigur şi convingător pe eficientizarea, economisirea şi reducerea consumului de energie electrică stradală, în domeniul industrial şi privat.

„Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor de performanţă ai serviciului de iluminat public în municipiul Târnăveni şi strategia de dezvoltare pentru serviciul de iluminat public", pus în discuţia consilierilor locali, luna trecută, a fost aprobat cu majoritate de voturi, devenind HCL (după lungi şi tensionate discuţii între consilieri!) dovedindu-se o iniţiativă remarcabilă şi inteligentă. A fost ultima şedinţă de Consiliu Local din anul 2014, încheiată cu un pahar de vin de către cei prezenţi. Sistemul de iluminat public pe bază de LED-uri este în premieră, experimentat pe doi stâlpi din centrul oraşului, dovedindu-se adecvat şi economicos, amortizându-se în scurt timp, economiile ulterioare direcţionându-se spre alte proiecte aducătoare de venit bugetului local.

Într-o discuţie personală cu primarul Sorin Megheşan pe această temă, domnia sa preciza: „Dacă oraşul Timişoara a fost primul oraş din Europa Continentală iluminat electric, de ce n-ar fi şi Târnăveniul primul oraş din România iluminat public pe sistemul cu LED-uri!".

Indiferent dacă vorbim despre Timişoara, Bucureşti sau Târnăveni... un lucru este sigur, România de acum 130 de ani era o ţară minunată, plină de cultură şi modernism, cu oameni educaţi şi cu străzi bine întreţinute, lucru pe care pe undeva prin istorie l-am pierdut din păcate, însă au rămas poveştile frumoase cu care ne mândrim. Vom trăi şi vom vedea, optimismul care ne caracterizează, prin implementarea şi punerea în operă a acestui proiect, care sperăm să nu fie o simplă poveste.

„LA MULŢI ANI!"

Lasă un comentariu