„Consumul de alimente s-a redus considerabil în ultimul an, atât din cauza scăderii puterii de cumpărare, cât şi din cauza TVA-ului de 24%", susţine Diana State, în revista Capital. Aceasta este şi aprecierea reprezentanţilor companiilor din industria cărnii şi a producătorilor din industria alimentară, care au înregistrat scăderi importante ale vânzărilor în acest an. Producătorii susţin că cel mai important ajutor pentru ei ar fi reducerea TVA-ului de la 24% la 9-10% la alimente. Efectul ar fi vizibil în privinţa scăderii evaziunii fiscale în sectorul producţiei şi comercializării alimentelor. „Potrivit datelor Pro Agro, evaziunea fiscală doar din sectorul cărnii a ajuns la 450 de milioane de euro pe an, în timp ce statul
încasează din TVA circa 400 de milioane de euro." Radu Timiş, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii - ARC, susţine că „evaziunea este chiar mai mare, depăşind 600 de milioane de euro." El mai precizează că „Reducerea TVA la carne ar duce
la încasări de trei ori mai mari la buget şi la creşterea semnificativă a consumului. Dacă mâine s-ar reduce TVA, eu aş tăia preţurile cu 15%."
Radu Timiş ne mai informează că „de patru ani cere Ministerului Finanţelor şi ANAF să-i explice câţi bani vin la bugetul de stat din piaţa de carne, care ajunge la valoarea de 3,5 miliarde de euro, dar nimeni nu i-a dat vreun răspuns. Cred că se întorc doar 50 de milioane de euro pentru că restul se fură. Dacă 75% din TVA nu se încasează la nivel naţional, cum putem crede că la carne se încasează 25%? Cred că nici 5% nu încasăm şi atunci de unde punem 400 de milioane de euro", mai susţine preşedintele Cris-Tim.
Nemulţumiţi sunt şi producătorii din industria conservelor, care demonstrează că vânzările scad an de an. Andrei Ursulescu, director general la Scandia arăta: „Cum putem să mai fim competitivi când aducem carne din import în valoare de 1 miliard de euro. De aceea, avem nevoie să scadă TVA. Să fie scăzut de la 24% la cât o fi, dar toată lumea să respecte acest lucru." În opinia lui acest fapt i-ar proteja pe producătorii de competiţia cu retaileri moderni care la ei în ţară nu deschid atâtea magazine ca în România.
Dacă guvernanţii ar lua în calcul faptul că prin reducerea TVA la 9% la pâine s-au salvat multe firme de la faliment în sectorul respectiv, precum ar asigura şi o mai reală concurenţă în piaţă. Însă, ce-i mai important, prin reducerea TVA la 9% s-a redus şi preţul la pâine la consumator, fapt prin care
s-a adus la buget circa 100 de milioane de euro, preciza Daniel Butunoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii. El a mai spus că reducerea TVA şi la alte categorii de produse alimentare s-a aflat pe agenda discuţiilor din luna decembrie cu privire la proiectul de buget pe 2015, cu reprezentanţii FMI. Acest fapt a fost susţinut şi de ministrul bugetului într-o conferinţă de presă cu reporterii TV. Tot atunci, acesta mai preciza că se are în vedere, în discuţiile cu ce vor urma cu reprezentanţii FMI, şi eventuala reducere, cu măcar două puncte procentuale, a TVA-ului care acum este de 24%, dacă veniturile la buget o vor permite.