În 2015, Populaţiei i-a mai rămas speranţa în… Dacă!

Distribuie pe:

Câtă vreme, peste 60% din locuitorii României susţin - conform unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, citat de Agerpres - că veniturile personale le-au scăzut în 2014, că există riscul de a sărăci şi mai mult, întrebarea este, acum, în 2015: ce le rezervă românilor viitorul? Un răspuns l-au oferit analiştii economici independenţi, potrivit cărora România nu ar fi avut nevoie de rezolvarea problemelor economice curente cu ajutorul creditelor (de pe urma cărora unii s-au îmbogăţit!), dacă: 1) La guvernarea ţării era un preşedinte şi un guvern (sau guverne) care nu erau şantajabili şi aveau voinţa politică pentru a opri deturnările sistematice de fonduri de la Bugetul de Stat; 2) Dacă preşedintele, premierii aveau stofă adevărată de lideri naţionali şi ar fi putut convinge sau forţa oligarhia locală să aducă înapoi în ţară şi să injecteze în economie miliardele de euro care au „plecat" în timpul tranziţiei.

N-au făcut-o, iar pe acest fond al neglijenţei şi hoţiei, aproape generalizate, s-a format, în România, nu o clasă de mijloc puternică, ci un pol al bogăţiei şi opulenţei sfidătoare. În plus, până în anii trecuţi, parlamentarii (care se află mai mult în concediu, cu plată, desigur!), puteau avea, nestingheriţi, câte afaceri doreau. Aşa s-au realizat marile averi postdecembriste şi a sărăcit populaţia. Imunitatea parlamentară a reprezentat o garanţie sigură a „succesului" în politică. De-a lungul anilor, doar puţini - rămaşi fără imunitate şi asta în urma unor mari scandaluri - au ajuns la… mititica! În rest, linişte şi pace!

Va fi oare, altfel, în 2015 şi în viitorii ani, cu un nou preşedinte, recent ales? Da, dacă Ponta, încă premier, a ajuns la concluzia că nu mai merge cu minciuni şi promisiuni rămase „pe hârtie"; dacă îşi va aminti mereu ce declara chiar el la lansarea programului PSD: „Vreau să cred că România nu-i va trata întotdeauna pe cei mai slabi sau pe cei care au nevoie de ajutor ca pe o povară, de unde să tăiem, şi cred că România are capacitatea de a ieşi din blestemul mioritic şi că va putea să fie un actor important în Europa".

Şi mai e o concluzie: dacă şi preşedintele Klaus Iohannis va face o altfel de politică socială decât Traian Băsescu, care, cu referire la sărăcia din România, ne spunea că: „România n-are resurse. Atâta îşi poate permite". În schimb, şi-a permis Băsescu (azi, pensionar) şi cei din anturajul prezidenţial, parlamentar şi guvernamental să „adune" averi incredibile, iar cei mai „vrednici" dintre ei să intre în topul 300-500 al celor mai bogaţi români!

Lasă un comentariu