Manifestare culturală de prestigiu la Sărmaşu

Distribuie pe:

Amiaza zilei de 13 ianuarie 2015 a fost la Sărmaşu - o localitate mureşeană din ce în ce mai dinamică - cu adevărat o amiază spirituală. Primăria Oraşului Sărmaşu, Biblioteca Orăşenească Liviu Rusu, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş au propus un inspirat generic pentru a cinsti Ziua Culturii Naţionale şi Ziua Marelui Eminescu, Să ne împrietenim cu Eminescu. S-au întâlnit, într-o ambianţă cordială, autoritatea administrativă, biserica, şcoala, instituţii de cultură, membri ai Uniunii Scriitorilor. Au exprimat aceleaşi gânduri despre cel vrednic de sabia ce i-a dat-o Dumnezeu, cum scria Hasdeu despre Eminescu, primarul oraşului, ing. Ioan Mocean, părintele profesor Daniel Camară, Dinuca Burian, director al Bibliotecii Liviu Rusu, profesoara Rodica Brândaş, eminentă în munca instructiv-educativă, Alexandru Crişan, şeful Poliţiei Locale, Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, la fel scriitorii Mircea Istrate şi Valentin Marica.

Cine-mi va spune povestea pe de rost?, se întreba Eminescu în Melancolie. I-au spus povestea la Sărmaşu, în cel mai cald surâs, cel al copilăriei, elevii Liceului „Samuil Micu" şi ai şcolilor gimnaziale din Vişinelu şi Sânpetru, dar şi din gimnaziile judeţului Cluj, Cămăraşu şi Cătina. Copiii aceştia l-au rostit pe Eminescu cu candoare, învăţându-i pe de rost versurile, făcând din interpretarea artistică a poemelor Luceafărul, Glossă, O, mamă..., Criticilor mei, Ce te legeni etc. revărsări de lumină. Am asistat la un recital unic, gândindu-ne că interpreţii-copii purtau costume populare, reverberând, astfel, şi mai puternic, ideea românească cuprin-să în viaţa şi opera eminesciană.

Cinste dascălilor Felomena Bucur şi Daniela Nuţiu din Cămăraşu, Crina Şerban şi Doina Pălăcean din Cătina, Diana Pintecan, Iulia Arion şi Ioana Bucur din Sânpetru, Florentina Seveşan şi Corina Brândaş din Vişinelu, Elena Jucan din Sărmaşu.

În cadrul manifestării, a fost lansat volumul de versuri al poetului Valentin Marica, Frigul visului, apărut la Editura Nico, prezentat de editorul volumului, poetul Nicolae Băciuţ. Valentin Marica a citit din noua sa carte de poezie şi a detaliat pe ideea exprimată de Mircea Eliade, Eminescu, o catedrală a spiritualităţii româneşti.

Poetul Mircea Istrate, cu sensibilitatea sa bine cunoscută, a citit un grupaj de versuri dedicate lui Mihai Eminescu, în cea mai limpede tradiţie a poeziei transilvănene.

A fost semnalată o carte abia ieşită de sub tipar, dosarul unui caz de abuz în morala culturală a zilei, Între Csilla şi Caribda, prezentând abuzul grosolan al ministrului culturii Hegedus Csilla prin care directorul Direcţiei pentru Cultură Mureş era detaşat ca director al culturii judeţului Olt. Un gest incalificabil care a născut reacţii publice promte, adunate acum într-o carte pentru a nu tolera răul şi a rămâne consemnat pentru totdeauna unde duce iraţionalul şi cinismul. De ce semnalul acestui volum la o manifestare Eminescu? Pentru că viaţa şi opera lui Mihai Eminescu sunt pilde ale demnităţii, expresii ale adevărului românesc şi îndemnuri la a nu ne vicleni moşia.

Să ne împrietenim cu Eminescu, manifestarea de la Sărmaşu, prin căldura şi firescul ei, prin ideile exprimate şi felul în care a fost rostit textul eminescian, prin buna-voire şi încredere în frumuseţea cuvintelor limbii române, a amintit de un titlu din creaţia lui Nichita Stănescu: Îngerul cu o carte în mână. Eminescu, de-a pururi, va fi Îngerul ce ne va ieşi în cale cu cartea sufletului şi cugetului nostru; carte ce se cere învăţată şi păzită. Consemnăm cu bucurie că la Sărmaşu, cartea Eminescu este învăţată şi păzită.

 

Lasă un comentariu