Atenție la transportul copiilor cu mașina!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 35, din 15 ianuarie 2015, a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, conform căreia, în termen de 30 de zile, vor intra în vigoare noile prevederi referitoare la transportul minorilor.

Prin urmare, din luna februarie, șoferii care transportă minori fără ca aceștia să poarte centura de siguranță sau nu sunt transportați în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, riscă penalizări de 3 puncte.

Conform actului normativ, copiii care au o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule care au sisteme de siguranță pentru șofer și pasageri numai dacă sunt fixați (prinși) cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate și adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Obligațiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de mașini destinate transportului public de persoane sau de taxiuri, însă, în aceste cazuri, este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de șofer.

Și copiii care au peste 135 cm înălțime trebuie să fie prinși în dispozitiv de fixare în scaun, dar pentru ei există și alternativa purtării centurii de siguranță, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feței.

Obligația folosirii dispozitivului de fixare sau a centurii de siguranță nu se aplică dacă minorul este scutit de un medic de la purtarea sistemelor de siguranță. În această situație, copiii pot fi transportați doar pe scaunele din spate, iar dacă au mai puțin de trei ani trebuie supravegheați de o altă persoană în afara de șofer.

Lasă un comentariu