ZIUA CULTURII NAȚIONALE, la Reghin

Distribuie pe:

Ziua de 15 ianuarie a fost pentru reghineni încă un prilej potrivit pentru a se întâlni, sub stindardul Culturii Naționale, zi sărbătorită odată cu ziua de naștere a Poetului Nepereche Mihai Eminescu, în lăcașurile de cultură.

Ora 13.00, la Casa de Cultură „George Enescu", elevi și artiști amatori au susținut un recital de poezie și muzică inspirat de versurile Luceafărului poeziei românești.

Elevii de la Școala Gimnazială „Al. Ceușianu" (prof. coordonatori Stela Iacob și Lovin Clara), Școala Gimnazială „Augustin Maior" (prof. coordonatori Paula Făgărășan și Crăciun Geanina), Școala Gimnazială „Florea Bogdan" (coordonator prof. Mihaela Crăciun și bibliotecar Lucia Roșca), Liceul Tehnologic „Petru Maior" (prof. coordonator Delia Torpan, bibliotecar Monica Molnar), Orchestra populară „Hora" a Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară", dirijor prof. Ioan Conțiu, solist Maria Neag, grupul folk „Anotimpuri" (Smaranda și Enea German, Geczi Jancsi și Gozsi Ciprian) și recitatoarea Simina Cota de la Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu", bibliotecara Lihăt Carmen, au fost cei care s-au implicat în realizarea acestui spectacol sugestiv, finalizat cu depuneri de flori la monumentul-bust al poetului, lucrare a sculptorului Ion Vlasiu.

Ca de fiecare dată, prietenii culturii reghinene s-au alăturat dnei primar ec. Maria Precup și, după evocarea poetului sărbătorit la 165 de ani de la naștere, au făcut neîncăpătoare sala pentru activități a Bibliotecii, pentru a-l întâmpina cu dragoste și admirație pe academicianul Ovidiu Bojor, la 90 de ani.

Ilustrul om de știință s-a născut la Reghin (1 noiembrie 1924), într-o familie de intelectuali români responsabili și cu drag față de neamul lor și care au lăsat o amprentă de cultură și educație imposibil de șters.

Ovidiu Bojor, farmacist, membru al Academiei de Științe Medicale, autor a zeci de cărți științifice și sute de studii, fiul lui Ioan Bojor - profesor eminent, autor de cărți și studii de specialitate, director de licee la Reghin și la Tg.-Mureș (una dintre instituțiile de învățământ reghinene purtându-i numele), s-a simțit iubit și apreciat de locuitorii orașului său natal.

Intelectualii reghineni au adus un sincer omagiu acestei personalități de seamă a lumii științifice, pentru întreaga activitate și dăruire, încununate de succes, întru îmbunătățirea vieții și sănătății oamenilor și care încă îi reprezintă, cu autoritate și vigoare, asemeni unui veritabil Cetățean de Onoare!

Dna primar ec. Maria Precup i-a decernat premiul SUPERLATIVE CULTURALE REGHINENE pentru întreaga activitate pusă în slujba sănătății omului, iar doamnele Angela Socolean (realizator TV de emisiuni cu teme științifice, organizator evenimente culturale) și prof. Alexandrina Lupescu (dir. Liceul Tehnologic „Ioan Bojor") au prezentat Laudatio.

Distincții și buchete de flori, din partea instituțiilor pe care le reprezintă, au oferit Ada Irimie, farmacist (Colegiul Național al Farmaciștilor) și dl Ducu Ilisan (dir. DAReghin TV și președinte Rotari Reghin).

Și pentru că era și Ziua Culturii Naționale, dar se împlineau și 165 de ani de nașterea lui Eminescu, și pentru că alături de Primăria și Consiliul Local Reghin și de bibliotecă, Direcția pentru Cultură Mureș a făcut parte din echipa organizatorică, dl Nicolae Băciuț a susținut o alocuțiune și un recital de poezie, fiind deseori întrerupt de aplauzele admiratorilor săi. Academicianul Ovidiu Bojor a fost impresionat de alocuțiunea dumnealui și de brațul de cărți oferit în semn de prețuire.

Cea mai recentă carte, semnată Nicolae Băciuț, „Intre Csilla și Caribda", a surprins plăcut cititorii săi, aceștia felicitându-l și pentru activitatea bogată și valoroasă pusă în slujba culturii române.

Expoziția de talere și cupe realizate de dl. Ioan Zibilean, în tehnica metaloplastiei, ne-a reamintit că zeii sorbeau elixirul tinereții din cupe de ambră, iar muritorii de rând sorbesc ceaiuri din plante medicinale după recomandarea părintelui fitoterapiei moderne - Ovidiu Bojor. Alături de meșterul Ioan Zibilean, artistul plastic Vasile Mureșan și prof. Ilarie Opriș, președinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureșeni, au susținut arta ajunsă la stadiul bijuteriei.

Academicianul Ovidiu Bojor, drept mulțumire pentru căldura cu care a fost îmbrățișat de frații mai tineri, a prezentat conferința științifică „Longevitatea și sănătatea trupului și a minții". Un pahar de șampanie, o urare de la mulți ani, o sesiune de autografe și o sesiune foto au încheiat minunata seară.

Ovidiu Bojor încă desfășoară o bogată muncă de cercetare! Încă obține rezultate impresionante! Lucrările sale sunt așteptate și cercetate cu atenție, iar mai tinerii săi confrați țin seama de sfaturile sale!

Multă sănătate și fericire, domnule academician Ovidiu Bojor!

Lasă un comentariu