Cenaclul literar „Nicolae Băciuț" - omagiu lui Eminescu

Distribuie pe:

O nouă întâlnire a cenaclului literar „N. Băciuț" a avut loc la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian" din Târgu-Mureș, întâlnire dedicată, de această dată, omagierii poetului național Mihai Eminescu.

Într-o atmosferă caldă, sărbătorească, elevii l-au putut asculta pe mentorul lor, vorbindu-le despre „Eminescu cel tânăr", despre pelerinajul spiritual al marelui poet, care, trecând, în 1866, prin Reghin, Târgu-Mureș, Târnăveni, a rămas câteva luni la Blaj, locul unde se pare că îl chema glasul strămoșilor („Te salut din inimă, Romă mică! Îți mulțumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!").

Popasul târgumureșean al lui Eminescu i-a umplut de mândrie pe elevii noștri, empatizând profund, cu tânărul ce înnopta în clopotnița Bisericii de lemn „Sf. Arhanghel Mihail", din localitate ("Clopotul cel dogit gemea bolnav în turn și toaca se izbea de turnul clopotniței și m-am covrigat în clopotniță cu dinții clănțănind și muiat până la piele; părul meu cel lung îmi cădea peste ochi, mânuțele mele cele slabe și reci le băgam tremurând în mânecile ude. Așa am stat toată noaptea." - M. Eminescu)

„La calul alb", faimosul han de odinioară, astăzi o clădire modestă de pe strada Călărașilor, a trezit, de asemenea, interesul auditoriului. Plăcuța comemorativă de pe zidul imobilului, așezată în 1936 - plăcuță ce amintește că poetul Mihai Eminescu a poposit aici în 1866, i-a inspirat pe elevi în a sugera posibilitatea transformării locului într-un spațiu muzeal memorial "M. Eminescu". Urmează să fie inițiată o petiție on-line, în vederea strângerii de semnături pentru a solicita administrației locale să găsească soluții pentru achiziționarea clădirii în așa fel încât în 2016, la marcarea a 150 de ani de la trecerea lui Eminescu prin Târgu-Mureș, acest proiect să fie materializat.

Un alt moment al ședinței de cenaclu l-a constituit cel al recitărilor din creația eminesciană, întrecându-se în interpretări artistice elevii: Dragoș Burghelia, Bogdan Baciu, Bianca Beldean, Raluca Nemeș, Paula Lavric, Tudor Linca și alții. Însuși dl. Băciuț, mentorul cenaclului, i-a încântat pe elevii noștri printr-un recital liric de excepție, amintind, totodată, cuvintele lui Nichita Stănescu: „Eminescu? - e foarte greu să respiri după el, dar în clipa în care el ne-a devenit nouă tuturor respirație, va trebui ca noi înșine, la rândul nostru, să fim respirația nenăscuților. Eminescu este un aer pur, genuin, un aer curat."

În ultima parte a întâlnirii, și-au citit lucrările, creație proprie, elevii: Dragoș Burghelia „Basarabia românească în primul război mondial" și Andrei Dălălău „Masageții sau Geții cei puternici din Asia Centrală", primind aprecierile cuvenite.

„Să ne împrietenim cu Eminescu, sărutându-i versul […]/ Să-l punem între vii, căci este viu […]/ Să-l întrebăm pe Eminescu dacă doarme bine/ în patul inimilor noastre…" a mai rostit Nicolae Băciuț în final, citându-l pe Nichita Stănescu.

Lasă un comentariu