21 IANUARIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ÎMBRĂȚIȘĂRILOR

Distribuie pe:

Într-o lume guvernată de tensiuni de toate felurile și de acte de o violență extremă, gesturile de afecțiune par lăsate undeva, într-o zonă îndepărtată și uitată, greu accesibilă oamenilor. Ziua îmbrățișărilor a apărut inițial în SUA, în anul 1986, din nevoia de solidaritate spontană și neprogramată pentru gestul simplu care trădează căldură sufletească și tendințele pacifiste. Motivat de succesul și de mesajul acestei sărbători, ziua de 21 ianuarie a fost îmbrățișată și de alte țări.

În România, Ziua Internațională a Îmbrățișărilor s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2006, când, în toate marile orașe ale țării, s-au împărțit îmbrățișări ca expresie a necesității umane de a ne înconjura de afecțiune, siguranță, dragoste și confort. Interesant este faptul că autorul acestei idei este necunoscut, iar simbolistica datei alese nu a fost deocamdată stabilită. În ciuda acestui așa-zis impediment, oamenii simt nevoia de a sărbători Ziua Internațională a Îmbrățișărilor, ca un manifest împotriva violențelor, urii rasiale sau de orice altă natură, terorismului și tuturor formelor de atac asupra persoanei. Psihologii susțin că omul are nevoie de patru îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, opt îmbrățișări pe zi pentru a se menține și douăsprezece îmbrățișări pe zi pentru a crește. În ideea că avem nevoie să ne reamintim cât de importante sunt îmbrățișările pentru oameni, ziua de 21 ianuarie și-a câștigat un loc de cinste în pleiada de evenimente sărbătorite pe plan internațional.

Întrucât îmbrățișările sunt un substitut excelent al cuvintelor, Ziua Internațională a Îmbrățișărilor creează un cadru cum nu se poate mai potrivit pentru a ne exprima gândurile de pace, toleranță și afecțiune. Să dăm frâu liber deci îmbrățișărilor, în speranța că lumea poate fi mai bună și mai frumoasă dacă lăsăm să zboare din noi gesturile calde care pot topi gheața durerilor de orice fel.

Lasă un comentariu