Un studiu ştiinţific recent, desfăşurat în 14 ţări dezvoltate (Germania, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Spania, Statele Unite, Franţa, Finlanda, Japonia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Suedia şi Taiwan), citat de descopera.ro, a dezvăluit faptul că munca în exces poate duce la un consum exagerat de alcool, care afectează starea de sănătate.
„Cercetarea noastră, realizată pe un total de peste 400.000 de persoane, arată că oamenii care lucrează peste 48 de ore pe săptămână (dincolo de limita impusă de o directivă europeană în domeniul muncii) prezintă o probabilitate mai mare de a adopta un comportament de consum de alcool considerat riscant pentru starea lor de sănătate.
Un consum de alcool considerat riscant corespunde unui număr de peste 14 băuturi alcoolice pe săptămână pentru femei şi de peste 21 pentru bărbaţi. Referinţa pentru o băutură alcoolică este în general unitatea de alcool, adică 10 grame de alcool pur, corespunzând unui pahar standard, precum un mic pahar de whisky (3 centilitri), un pahar de vin (10 centilitri) şi o halbă de bere (25 centilitri cu o concentraţie de alcool de 5%).
Datele individuale arată că persoanele care lucrează între 49 şi 54 de ore pe săptămână şi cele ale căror orare de lucru săptămânale depăşesc durata de 55 de ore prezintă un risc mai mare cu 13%, respectiv 12%, de a abuza de alcool, în comparaţie cu angajaţii care lucrează între 35 şi 40 de ore săptămânal.
Numărul mare de ore de muncă lucrate a fost în trecut asociat cu un risc sporit de maladii cardiovasculare, accidente de muncă şi probleme de sănătate mintală.
Pe de altă parte, posesia unui loc de muncă este asociată cu o frecvenţă mai mică a consumului de alcool şi cu şanse mai mari de vindecare după un abuz de alcool, în comparaţie cu persoanele aflate în şomaj", explică autorii studiului.