Întrebarea de mai sus şi-au pus-o nu doar părinţii tinerilor, ci, în primul rând, studenţii înşişi, care, după absolvirea unei facultăţi, ajung, în numeroase cazuri, simpli şomeri.
Dar iată câteva argumente. Potrivit datelor oficiale, numai anul trecut, universităţile „au scos" 44.250 de absolvenţi specializaţi în studii juridice, peste 6.000 în studii politice şi 2.000 în jurnalism şi comunicare. Că mulţi dintre aceştia nu şi-au găsit de lucru în domeniile pentru care s-au pregătit o denotă şi un comunicat al Federaţiei Jurnaliştilor din România, potrivit căruia, în aceeaşi perioadă - în care au absolvit 2.000 de tineri jurnalismul şi comunicarea - peste 6.000 de ziarişti au rămas fără loc de muncă, la care se adaugă restructurările din agenţiile de PR. Urmarea? Cunoscută. Doar ne-am mai referit la ea: 80% dintre absolvenţii de facultăţi din România ajung - conform statisticilor - să profeseze în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. Nu întâmplător, specialiştii în recrutare încurajează tinerii să-şi diversifice pe cât posibil cunoştinţele acumulate pe băncile şcolii.
Asta, pentru că s-a constatat (viaţa a demonstrat-o) că există o corelare imperfectă între cererea de muncă a companiilor şi oferta educaţională. Iar pentru a nu ajunge şomeri, li se recomandă să-şi dezvolte aptitudinile dobândite în urma studiilor cu ajutorul cursurilor de specialitate în domeniile pentru care vor să aplice. Altfel, rămân şomeri cu diplomă!