PRIMA CONFERINȚĂ DEDICATĂ FEMEILOR-PROGRAMATOR DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

În organizarea Girls Who Code Romania, Girls In Tech Romania și Tech Lounge, la data de 24 ianuarie 2015, la Impact HUB București, va avea loc prima conferință a femeilor programator din România. Purtând numele de „Girls Who Code Celebration Day", evenimentul este primul de acest gen din țara noastră și are în centru personalitatea Anitei Borg, fondatoarea primului institut tehnologic dedicat femeilor, Institute for Women and Technology și militantă înverșunată a promovării femeilor pasionate de tehnica programării și implicării acestora în programe de mare anvergură.

În România, scrierea programelor de software a fost considerată mult timp o activitate la îndemâna bărbaților. Un programator de sistem este o persoană care se ocupă de instalarea / generarea și întreținerea unui sistem de operare furnizat de producătorul unui anumit tip de calculator, pentru a-l adapta la cerințele utilizatorului. Sistemul de operare este frecvent distribuit pe un suport de date într-o formă standard, conținând un maxim de funcțiuni. Din această formă standard programatorul de sistem poate instala sau genera un sistem de operare concret, potrivit configurației hardware individuale și nevoilor utilizatorului. În România, programatorii sunt „alintații crizei" datorită salariilor cu care sunt „răsfățați" în cele mai multe sectoare, susțin analiștii economici, vehiculând salariul mediu de 2.000 de euro pentru domeniul IT. Dacă este să facem o fotografie situației actuale din țara noastră pe acest domeniu de activitate, putem observa că, totuși, programatorii români de înaltă clasă preferă să lucreze în străinătate și că ne confruntăm cu un deficit de specialiști în acest domeniu. Majoritatea programatorilor din România sunt bărbați, dar există o tendință la modă în ziua de azi, ca tinerele să îmbrățișeze cariera de programator, ca un bilet spre o carieră de viitor și cu o deosebită deschidere.

La 24 ianuarie, femeile programator din România vor avea ocazia de a participa la o conferință care le va oferi o deschidere către poveștile femeilor care au luptat cu prejudecățile și au învins, către răspunsuri la întrebările multiple cu care se confruntă în domeniul lor și către atitudinea care trebuie adoptată atunci când suferă de „sindromul impostorului". Acest sindrom apare de regulă în echipele de mai mulți programatori, în care există o singură femeie, care se simte izolată de stereotipuri și preconcepții. Pe internet s-a format deja un grup de femei-programator, care numără peste 600 de membre, în care se schimbă informații și idei și care oferă în virtual un loc în care să se simtă „acasă". Acestea sunt o parte din premisele care au stat la baza organizării „Girls Who Code Celebration Day", o sărbătoare a strategiilor feministe în științele exacte, meritată, zic eu, pentru că România are o proporție mai mare de femei- programator decât Elveția sau SUA. Mesajul clar al evenimentului, destinat tuturor celor care consideră că locul femeii nu este în IT, este că „oriunde, respectul se câștigă"!

 

Lasă un comentariu