Potrivit unui studiu pe tema fumatului pasiv, realizat de Organizația Mondială a Sănătății, în 192 de țări, la nivel mondial, 600.000 de oameni mor anual din cauza fumatului pasiv, iar o treime din aceștia sunt copii. Pneumologii atrag, de altfel, atenția că s-a dovedit că fumatul pasiv poate avea aceleași consecințe asupra sănătății precum fumatul activ: cancer pulmonar, afecțiuni respiratorii, precum bronșitele, astmul, dar și afecțiuni cardiovasculare. Copii sunt cei mai sensibili pentru că plămânii lor nu sunt dezvoltați. Tot cercetarea OMS relevă că 379.000 de fumători pasivi mor din cauza problemelor cardiace, 165.000 din cauza infecțiilor respiratorii, 36.900 de astmă și 21.400 din cauza cancerului pulmonar.
Din păcate, un studiu efectuat în 2014, arată că România avea una dintre cele mai ridicate cote în ceea ce privește numărul fumătorilor pasivi.
În țările în care s-au introdus legi prin care s-a interzis fumatul în spațiul public, numărul infarcturilor și al accidentelor cerebrale a scăzut cu 16%. În România, o treime din populație fumează.