SUNT MÂNDRU DE ORAȘUL MEU!

Distribuie pe:

În anii '70, în perioada formării mele profesionale, aflându-mă în trenul pe ruta Sibiu - Brașov, în compartiment, pe lângă colegul meu, se afla și o familie din sudul țării, care mergea în concediu. Din vorbă-n vorbă, ne-a întrebat și de unde suntem, iar, când le-am răspuns că din Târgu-Mureș, cei doi soți ne-au relatat, foarte încântați, despre o vizită în orașul nostru - „al florilor, al civilizației și al oamenilor iubitori de frumos".

Repartizat cu serviciul pe platforma chimică Târgu-Mureș, m-am format ca om al orașului. Dacă, în trecut, se reparau străzile doar pe unde locuia prim-secretarul sau alte persoane cu funcții, în timp ce existau multe străzi neasfaltate și fără utilități, și după Revoluție, vreo 5 - 6 ani, a stagnat dezvoltarea orașului, apoi au început lucrări de modernizare a străzilor, ajungându-se ca, în prezent, să fie toate asfaltate și cu utilități. Amintesc doar aspectul frumos al cartierului Dâmbul Pietros sau al Pieței Diamant, aranjamentul floral de la intrarea în oraș (intersecția străzilor Gheorghe Doja cu Panseluțelor), parcul de la Platoul Cornești, Grădina Zoologică și complexul „Mureșul". Și în cartierul nostru, Budai Nagy Antal, a început, acum doi ani, asfaltarea străzilor și reabilitarea trotuarelor, în curând urmând să se încheie toaletarea arborilor. Rămâne să se amenajeze un container subteran de gunoi, pentru a scăpa de gheena care strică aspectul zonei și să se construiască parcări acoperite, lucrări care sunt deja programate. Totodată, terenul de joacă este dotat cu mobilier, dar lipsește nisipul și este denivelat, așa că ar necesita să fie amenajat.

Dacă în urmă cu 5 - 6 ani, cartierul nostru era locuit cu preponderență de pensionari (o spun cu regret pentru cei dispăruți sau plecați, dar cu bucurie pentru cei veniți), acum trăiesc aici multe familii de tineri, cu mulți copii. Un aspect care m-a marcat a fost cazul unei familii care s-a mutat în sud, la singura fiică. Soții m-au abordat pe B-dul 1 Decembrie 1918, și m-au întrebat unde este noul sediu al Casei de Pensii. I-am condus până la podul de peste Pocloș și le-am arătat noul sediu. Familia respectivă a rămas mirată de dezvoltarea orașului, spunându-mi, la despărțire, că „se vede că orașul e condus de un primar gospodar". Așa este, însă eu aș adăuga că un mare merit îl are și viceprimarul Claudiu Maior, care verifică pe teren calitatea oricărei lucrări executate pe raza orașului. Ambii edili, dar și specialiștii din Primărie merită felicitări, mulțumiri din partea noastră.

În final, doresc să le propun factorilor de conducere județeni și municipali să inițieze demersuri pentru ca municipiul Târgu-Mureș să devină „Capitala Toleranței Interetnice", astfel încât orașul nostru, de care eu cel puțin sunt foarte mândru, să fie un exemplu de bună înțelegere pentru întreaga țară.

Lasă un comentariu