Romii din Apalina au obținut despăgubiri la CEDO!

Distribuie pe:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român la plata sumei totale de 192.000 de euro, drept despăgubiri acordate romilor din cartierul Apalina (Reghin), ca urmare a abuzurilor suferite din partea forțelor de ordine.

Conform deciziei CEDO, în data de 7 septembrie 2006, unul dintre reclamanți (Augustin Biga) și un prieten al acestuia au fost implicați într-o ceartă cu un polițist dintr-un bar. Polițistul a depus imediat o plângere penală împotriva celor doi bărbați, pentru comportament violent. În aceeași zi, s-a lansat o investigație, iar șase polițiști regionali s-au deplasat în Apalina pentru a-i ridica și a-i duce pe cei doi în fața unui procuror. Polițiștii au fost însoțiți de jandarmerie, deoarece șeful poliției a anticipat dificultăți. Potrivit reclamanților, jandarmeria a aruncat cu gaze lacrimogene, iar poliția a început să tragă cu gloanțe de cauciuc, pentru a dispersa mulțimea adunată „din curiozitate". Potrivit autorităților române, poliția a trebuit să folosească forța, din cauza agresivității mulțimii, care arunca din toate părțile cu sticle goale și cu pietre.

CEDO a condamnat România pentru încălcarea drepturilor omului, respectiv a dreptului la viață, a dreptului la integritate fizică și a dreptului de a nu fi supus discriminării.

Romii mureșeni au mai câștigat la CEDO aproximativ 470.000 de euro, în cazul Hădăreni.

Lasă un comentariu