Bănicioiu: Medicii din zonele defavorizate ar putea primi sporuri între 100% și 200%

Distribuie pe:

Medicii de familie și cei din ambulatoriu de specialitate din zonele defavorizate ar putea primi sporuri cuprinse între 100% și 200% potrivit unui proiect care va fi pus în dezbatere publică și care ar putea intra în vigoare la 1 aprilie, a declarat ieri la o dezbatere ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

„Sunt comunități izolate, sunt medici care altfel nu ar fi stimulați să meargă în zonele respective. (...) Am venit cu o propunere de ordin de ministru care este în transparență decizională sau va fi afișat astăzi și va fi dezbătut o perioadă destul de redusă că au fost discuții destul de multe pentru acest subiect și practic de la 1 aprilie va putea fi în vigoare. Intenția noastră este să atragem câți mai mulți medici către acele comunități deficitare, scopul este de a-i aduce pe medici acolo și de a-i și menține", a spus Bănicioiu.

Potrivit ministrului, o altă modalitate de stimulare a medicilor de a lucra în mediul rural este aceea ca autoritățile locale să aibă posibilitatea ca din fondurile disponibile să direcționeze sume către bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care îl au în subordine.

Bănicioiu a precizat că orice formă de asistență medicală de urgență trebuie asigurată în regim gratuit. „Aici nu vom face rabat, indiferent dacă omul cotizează sau nu cotizează. La fel și pentru copii", a susținut Bănicioiu.

Pe de altă parte, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, a spus că sporul pentru medicii care lucrează în zone defavorizate este în vigoare de 20 de ani, iar acest proiect propus de MS conține prevederi care „nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decât cele care erau până acum".

Lasă un comentariu