La „vârful" societății românești… Se „învârt" milioanele de euro, precum boabele de fasole!

Distribuie pe:

Am scris, nu o dată, despre faptul că banii publici i-au făcut pe mulți milionari și chiar… miliardari, despre cum diverși așa-ziși oameni de afaceri, dar și politicieni, în doar câțiva ani, atentând cu nerușinare la banul public, s-au îmbogățit, cât un american (occidental, în general) în 2-3 generații. Sunt prea mulți ca, într-un articol de ziar, să-i cităm pe toți. Ei sunt aduși acum la lumina reflectoarelor, pentru că, de la o vreme, procurorii și polițiștii de la DNA, împreună cu judecătorii, ne fac să vedem dincolo de iluzii cum această otravă (ciupercă otrăvitoare) - corupția - acționează (și cam de mulți ani) la „vârful" societății românești. Acolo, unde, cei puși să ne conducă „învârt" milioanele de euro, precum boabele de fasole! Arestările, acuzațiile ultimelor zile ne arată până unde s-a întins otrava corupției, cât de toxici sunt oameni investiți cu putere și, mai ales, ce poftă de înavuțire au aceste așa-zise „gulere albe": miniștri, magistrați, politicieni, judecător la Curtea Constituțională etc.

Cine și-ar fi închipuit, bunăoară, că omul în fața căruia se aliniau toți generalii din Ministerul de Interne (de Cristian David e vorba) va fi adus cu cătușe la mâini în arestul Poliției? Adică, acolo unde altădată dădea ordine și era primit în inspecție. Sau că un magistrat de la Curtea Constituțională (de Toni Greblă e vorba) are afaceri prin interpuși și a primit șpagă de la interlopi; că punea la cale spargerea embargoului impus de Federația Rusă produselor agricole din Uniunea europeană? Puțini, foarte puțini! Dacă nu chiar nimeni. Și, totuși, Cristian David lua șpagă de (atenție!) 500.000 de euro fix la o zi după ce a declarat război total corupției. Unde? În biroul de ministru! „Anul 2008 - declara David, citat de mai multe agenții și ziare centrale - va fi anul toleranței zero față de corupție, al eliminării acesteia din administrație și al creșterii încrederii cetățeanului în structurile noastre".

Halal încredere! Dacă luăm în calcul marele număr de corupți de la vârful piramidei societății românești aduși cu cătușe la mâini, de către polițiștii și procurorii DNA, prin fața camerelor de luat vederi!

Da, așa s-a ajuns, prin șpagă și atentatul la banul public, ca, potrivit unui raport al Credit Suisse, țara noastră să aibă, după vremuri de criză, 16.525 de milionari și cel puțin doi miliardari în euro (situația se poate schimba de la o zi la alta), ce ne situează pe locul 47 în lume. Onorant, nu?

Sigur, potrivit noului Cod Fiscal, ANAF (dar, mai ales, DNA) a fost și până acum pe urmele celor care - din banii publici - și-au „dat" conturile la „îngrășat", îmbogățiții, pe căi necinstite, fiind căutați la averi.

Fapt este că, după arestările ori cercetările din ultima perioadă, lumea a devenit sceptică în privința eradicării corupției. Nu puțini sunt aceia care susțin: „chiar dacă se încearcă aducerea unor oameni corecți și cinstiți în funcții de mare responsabilitate, acțiunea poate eșua și corupția instituționalizată să-i contamineze. E ca la ciuperci. Le aduni pe cele comestibile, dar ai riscul să fie pline de sporii altor ciuperci otrăvitoare, aduși de curenții de aer", era de părere un comentator și analist politic.

Așa este, dar acțiunea „în forță" a DNA trebuie continuată, ba, încă, și intensificată! Deoarece, pe acest fond al hoției, România nu a putut face școli și spitale, autostrăzi, nu a cumpărat medicamente pentru bolnavi, nu a făcut irigații, nu a subvenționat agricultura, nu a protejat populația de inundații, nu a făcut locuințe ieftine și câte altele. Și toate acestea, pentru că, cel puțin până acum, așa cum două linii paralele nu se întâlnesc niciodată, tot așa nici agenda populației nu a avut șansa să se întâlnească cu agenda politicienilor. Dovada: averea românilor a scăzut cu 18% într-un singur an, de la 13.667 de dolari pe locuitor în 2013, a coborât la 11.191 de dolari în 2014, potrivit Institutului de cercetare al Credit Suisse, a doua mare bancă elvețiană, citat de Agerpres. Prin compa-rație, averea populației din Europa a crescut în intervalul analizat cu 7,7%, la 76.300 miliarde de dolari, iar, la nivel mondial, averea controlată de popu-lație a urcat cu 4,9%, la 241.000 miliarde de dolari, conform sursei citate.

De altfel, și alte surse - precum sondajul realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, citat de Agerpres - atestă că peste 60% din locuitorii României susțin că veniturile personale le-au scăzut (și în 2014); că există riscul de a sărăci și mai mult, în timp ce doar 27% consideră că acestea vor rămâne la același nivel, ca în 2014. Concluzia? Aceeași: banul „luat" din buzunarul cetățeanului nu ajunge acolo unde trebuie.

De aceea, întâmplările de joi, 22 ianuarie 2015, cuprinzând nu numai acuzațiile aduse lui Toni Greblă, au avut un impact deosebit în rândul opiniei publice. Drept care, acțiunile DNA trebuie continuate, deoarece, pentru unii politicieni, miniștri, magistrați, oameni de afaceri, șpaga, mita nu mai e un vis, nici iluzie, e un mod de viață, un joc de poker în care ei trebuie să umfle potul.

 

Lasă un comentariu