Hală agroalimentară de milioane în Piața Mare din Reghin

Distribuie pe:

Consilierii municipali din Reghin au votat joi, 29 ianuarie, o hotărâre prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-tactici ai investiției de construire a unei hale agroalimentare în Reghin, faza studiului de fezabilitate, care urmează să fie amplasată în Piața Mare. Valoarea investiției va fi de aproximativ 9.4 milioane lei, durata construcției fiind de 10 luni.

„Piața de Joi", zona preferată de executiv

Conform expunerii de motive a hotărârii, actuala piață alimentară din Reghin nu corespunde actualelor cerințe pentru desfășurarea activității de vânzare produse alimentare. „În prezent, în municipiul Reghin, în piața mare are loc așa numita «Piață de Joi», într-o incintă împrejmuită, având spații improvizate și neadecvate, în comparație cu cerințele actuale, în prezent activitățile de vânzare-cumpărare desfășurându-se în aer liber, ceea ce iarna și, în general, timpul friguros produce un mare disconfort atât cumpărătorilor, cât și producătorilor/vânzătorilor", explică autoritățile locale. Un alt argument este caracterul zonal al acestei piețe, care prezintă interes pentru populația din localitățile adiacente municipiului. „Această piață nu se adresează doar locuitorilor municipiului Reghin, ci și locuitorilor din zonele învecinate. Ca urmare a acestui fapt, piața deservește o zonă largă de jur împrejurul municipiului Reghin, fiind un pol de interes pentru o populație destul de numeroasă a județului Mureș, aproximativ 127.204 locuitori", se mai arată în expunerea executivului Primăriei Reghin.

Beneficiile investiției

Unul dintre principalele motive pentru desfășurarea acestei investiții este crearea unui cadru propice pentru micii producători de produse tradiționale din oraș și comunele adiacente și dezvoltarea comerțului din municipiul Reghin. Se dorește promovarea produselor agricole naturale, care sunt mult apreciate și au un efect benefic pentru sănătatea populației. În plus, se vrea atragerea producătorilor tineri și a comercianților spre piața publică, pentru crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea economiei locale. Ca urmare a investiției se va putea desfășura o activitate comercială la nivel european, unde populația rezidențială va putea să-și procure alimente și produse non-alimentare dintr-un singur loc, în mod civilizat, fapt ce va duce la creșterea veniturilor și implicit a bunăstării reghinenilor.

Ce se va construi!

Autoritățile locale propun construcția unei hale agroalimentare la standarde europene, cu o lungime de 90 m și o lățime de 30 m, respectiv o suprafață desfășurată de 2700 mp. Hala va fi închisă, termoizolată, înaltă, cu suprafețe vitrate din geamuri PVC, care va asigura o bună iluminare și ventilație naturală. În cadrul investiției se vor realiza și construcții aferente, precum spațiu tehnic, stație de pompare îngropată și rezervor de apă pentru incendiu și rețele în incintă, racorduri la utilități.

Varianta cu două nivele, prea costisitoare

Deși inițial proiectul viza construirea unei hale cu două nivele, datorită aspectelor financiare, s-a decis să se aleagă varianta cu un singur nivel. „În faza inițială, proiectul halei a fost făcut pe două nivele. E costisitor să încălzești un spațiu pe care nu-l poți utiliza, fiind un oraș mic, nefiind reședință de județ, plus că pentru a obține o sursă de finanțare e mult mai ușor să mergi pe o variantă mai puțin costisitoare. În mandatul nostru am refăcut gardul și mesele din piață, acoperișul meselor, precum și al sediului din piață, dar care nu corespund la ce ne dorim și ce doresc consumatorii. Cu Compania Națională de Investiții și ministerul a fost convenită o sumă convenabilă pentru toate părțile, și atunci am avut de ales între varianta cu două nivele și varianta propusă spre aprobare", a spus Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

„Ne-am gândit inițial să facem o hală cu etaj, dar care comporta foarte multe costuri. Era un proiect foarte mare, care necesita foarte mulți bani. Avem în continuare sprijinul Companiei Naționale de Investiții, care, în momentul în care a văzut ideea studiului de fezabilitate, s-a gândit să ne sprijine, mai ales pentru suma care este mult mai redusă decât cea care era prevăzută pentru o hală cu etaj.", a spus Camelia Hârșa, șef Serviciu Urbanism și Investiții din cadrul Primăriei Reghin.

 

Lasă un comentariu