S-A DUBLAT TERMENUL DE PRESCRIERE A AMENZILOR

Distribuie pe:

De la 1 februarie 2015, a intrat în vigoare Ordonanța de Guvern nr. 5/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 78, din 29 ianuarie a.c., prin care a fost dublat termenul de comunicare a proceselor-verbale către contravenienți, de la o lună la două luni.

Motivul principal invocat de inițiatori a fost acela că mulți dintre contravenienți încearcă să tergiverseze procedura comunicării proceselor-verbale, cu scopul de a scăpa de plata amenzilor.

Până acum, în situația în care procesul-verbal nu era înmânat pe loc contravenientului, la momentul întocmirii, acesta trebuia comunicat prin poștă în termen de o lună. Comunicarea prin poștă trebuia făcută atunci când contravenientul nu era prezent la momentul întocmirii procesului-verbal sau atunci când, chiar dacă era prezent, acesta refuza să semneze de primire. „Până acum, executarea sancțiunilor contravenționale se prescria dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu era comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancțiunii, însă, de la 1 februarie 2015, prescrierea amenzilor contravenționale va interveni dacă procesele-verbale nu vor fi comunicate în termen de două luni. Termenul de două luni este un termen maxim, în care trebuie îndeplinită procedura de comunicare și este de natură a oferi agentului constatator posibilitatea îndeplinirii acesteia. Necomunicarea în termen a procesului-verbal conduce la prescripția executării sancțiunii contravenționale", se precizează în actul normativ.

Inițiatorii consideră că dublarea termenului de comunicare este o măsură în interesul statului, deoarece astfel va crește rata de plată a amenzilor.

Lasă un comentariu