Respectarea consultării populare din 2009, obligatorie?!

Distribuie pe:

Despre mult discutata (și dezbătuta) necesitate a reducerii numărului de parlamentari, Curtea Constituțională a stabilit, la 27 iunie 2012, că o modificare a legii electorale este imposibilă fără respectarea consultării populare din 2009, în care s-a votat limitarea numărului de deputați la 300 și parlament unicameral. Ca urmare, deși liderii partidelor parlamentare care s-au prezentat miercuri, la Cotroceni, s-au prefăcut că uită de referendumul din 2009, Curtea Constituțională a stabilit, la data menționată, că acea consultare este obligatorie. În decizia 682/2012 a CCR se arată clar: „Referendumul, indiferent de caracterul său - decizional sau consultativ - cum este cazul referendumului național din anul 2009 reprezintă o modalitate de exercitare a suveranității naționale." De altfel, potrivit judecătorilor, o lege electorală care nu respectă referendumul din 2009 încalcă primul articol din Constituție, dar și pe cel de-al doilea, precum și art. 61, deoarece a constatat „reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluție legislativă care nu respectă voința exprimată de popor la referendum."

Întrebat dacă va respecta decizia CCR referitoare la referendumul din 2009, Victor Ponta - citat de mai multe agenții de presă - a spus: „Întotdeauna respectăm toate deciziile Curții." În schimb, foștii lideri PDL, deși au susținut referendumul din 2009 - ca și fostul președinte Traian Băsescu - au cam uitat de acest lucru, Vasile Blaga explicând, după consultările de la Cotroceni, că numărul fix al deputaților din partea minorităților naționale, 18, nu poate fi redus, iar un Parlament cu 200 de deputați și 100 de senatori ar face ca minoritățile să aibă o pondere prea mare.

Așadar, întrebarea care se pune este: vor fi, până la urmă, respectate deciziile de la referendumul din 2009? Mai ales că în primăvara lui 2014 și Comisia de la Veneția a emis un punct de vedere referitor la proiectul de modificare a Constituției și a apreciat că este „o decizie înțeleaptă" ca numărul deputaților să fie limitat la 300, dar o prevedere identică trebuie să existe și la Senat. Comisia a afirmat, de asemenea: „Ne exprimăm mirarea că, deși atribuțiile celor două Camere sunt aproape identice, numărul senatorilor nu este stabilit de Constituție." Această instituție nu face însă nicio referire la referendumul din 2009 și nu face aprecieri referitoare la sistemul bicameral.

Deocamdată, doar viitorul apropriat ne va arăta dacă toate aceste prevederi vor fi respectate!

 

Lasă un comentariu