Copiii de peste 14 ani pot câștiga bani din activități culturale

Distribuie pe:

În ședința de miercuri, 4 februarie 2015, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care li se permite copiilor care au împlinit 14 ani să desfășoare activități lucrative remunerate, dar numai în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și modeling, în baza unor convenții încheiate între organizator și părinți, reprezentantul legal al copilului sau direct cu copilul.

Activitățile remunerate pot fi prestate de copii în calitate de actor, figurant, cântăreț, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, la teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, alte concursuri sau activități de scenă, dar și la filmări pentru filme artistice, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio și televiziune, cu sau fără scopuri publicitare. Copiii mai pot presta activități de figurant sau model la ședințe foto, figurant sau model la prezentări de modă și sportiv profesionist în sportul de performanță. Repetițiile de orice fel, precum și orice altă etapă menită să asigure buna desfășurare a activităților, sunt considerate parte integrantă a acestora.

Activitățile prestate de copil se vor desfășura cu respectarea mai multor condiții, și anume: să nu fie munci periculoase, să se desfășoare între anumite intervale orare ale zilei, în funcție de vârsta copilului, durata activității să nu depășească un anumit număr de ore săptămânal și zilnic, iar aceste activități să fie însoțite de pauze.

Pe durata prestării activităților, copilul trebuie să fie însoțit de un adult, față de care copilul a dezvoltat o relație de atașament sau o persoană desemnată de organizator și agreată de comun acord. Prestarea de către copii a activităților menționate este condiționată de informarea prealabilă a serviciul public de asistență socială, prin depunerea unei note de informare înainte de începerea efectivă a activității.

Sumele obținute de copil vor fi administrate conform dispozițiilor Codului Civil, iar dacă există suspiciuni cu privire la utilizarea de către părinți a banilor câștigați de copil în alt scop decât cel al interesului superior al acestuia, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului se autosesizează și solicită părinților un raport cu privire la modul în care au administrat veniturile copilului obținute din activitățile prestate. În cazul în care adultul nu poate justifica utilizarea sumelor obținute de copil, Direcția poate sesiza instanța de tutelă.

Atenție! În cazul în care părinții nu respectă condițiile impuse, ei pot fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 8.000 de lei.

 

Lasă un comentariu