Teatrul Național Târgu-Mureș - scurtă evaluare

Distribuie pe:

Teatrul Național Târgu-Mureș a încheiat anul 2014 cu rezultate notabile.

Din punct de vedere al cifrelor este remarcabilă tendința de creștere a numărului de spectatori. Statistic, performanțele teatrului arată o creștere procentuală în toate domeniile. Ambele companii ale teatrului, au jucat în total 254 de reprezentații la sediu (din care 17 premiere), 39 de reprezentații în deplasare (cu 7% mai mult decât anul trecut), spectacolele fiind văzute de 64.000 de spectatori. Ne bucurăm tot mai mult de creșterea numărului de spectatori, deoarece acoperirea Sălii Mari la spectacolele Companiei „Tompa Miklós", a crescut cu 14%, la spectacolele companiei „Liviu Rebreanu" cu 10%, iar în Sala Mică creșterea a fost aceeași la ambele companii, aceasta fiind de 7%. În concluzie, acoperirea sălilor în anul trecut depășește 80%.

Cele două companii au participat la 13 festivaluri diferite.

Ambele companii au fost reprezentate la Festivalul Național de Teatru (FNT) la București, cu spectacolele: Castingul dracului în regia lui Radu Afrim și cu piesa scrisă și regizată de Alina Nelega: În trafic. Piesa Alinei Nelega a câștigat premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2013.

Spectacolul regizat de Radu Afrim a mai participat la Festivalul Interetnic de Teatru, unde a fost sigura producție în limba maghiară. La Festivalul Atelier din Sfântu Gheorge, a fost prezent cu același spectacol, unde actrița B. Fülöp Erzsébet a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal respectiv Galló Ernõ, pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar. Compania „Tompa Miklós" a participat cu producția mai sus menționată și la Festivalul Europa în Silezia, în Katowice, Polonia.

Spectacolul Figaro a fost invitat la Budapesta în programul Teatrului Thalia, destinat teatrelor din afara granițelor.

Piesa Alcesta după Euripide, scrisă de Székely Csaba, a câștigat Premiul special al juriului la Festivalul din Pécs, iar împreună cu spectacolul Desigur, draga mea!, o altă piesă scrisă de Székely Csaba, au participat la Festivalul din Kisvárda.

O altă piesă a lui Székely Csaba, Beznă de Mină, împreună cu spectacolele Companiei „Liviu Rebreanu", Efectul Genovese și Punct Triplu, au participat la Festivalul FDR-FEST din Timișoara. Spectacolul Punct Triplu a putut fi văzută la Festivalul Underground din Arad, la Sibfest din Sibiu, și la Festivalul de Teatru Scurt din Oradea. Spectacolul Don Quijote, pe texte și muzică de Ada Milea, și regizat de Mihai Măniuțiu, a fost invitat la Întâlnirile Internaționale de la Cluj și la FesIn din București, festivalul Teatrului Nottara, unde a câștigat Premiul Publicului. Comedia de succes a lui Moliere: Școala Nevestelor a putut fi văzută la Festivalul Național de Comedie, Galați, iar producția În Carne Vie, a fost invitată la Festivalul de Teatru și Literatură, la Bistrița.

Teatrul Național nu numai că a participat la diferite festivaluri, ci a fost gazda Festivalului de teatru contemporan „Conect2Act". Evenimentul, care a durat trei zile, a fost organizat pentru a treia oară și a avut loc în incintele Teatrului Național și Teatrului Ariel, reprezentând etapa finală a proiectului european FABULAMUNDI, organizat cu parteneri din Italia, Franța, Spania și Germania.

Un eveniment de marcă al culturii teatrale române, Gala UNITER, al cărei co-organizator a fost Teatrul Național, a avut loc la Târgu-Mureș.

Totodată, Teatrul a fost partener și a asigurat spațiu pentru două târguri de carte (ediția a 20-a a Târgului Internațional de Carte și prima ediție organizată la Târgu-Mureș a târgului de carte BookFest), precum și pentru evenimentul de nivel internațional Noaptea Muzeelor.

Pentru a fi în pas cu generația tânără, și anul trecut, teatrul s-a alăturat programului „Școala Altfel", și, în jurul Sărbătorilor, a organizat un eveniment dedicat copiilor preșcolari, în așteptarea lui Moș Crăciun.

Organizarea și sprijinirea programelor sociale este, de asemenea, o parte importantă din activitatea Teatrului. Prin câștigarea unui proiect, instituția a reușit să ofere o experiență teatrală unică, pentru 30 de copii defavorizați. În cadrul campaniei „Să împărtășim bucuria Sărbătorilor" și „Împarte bucuria jocului", jucăriile și donațiile au fost duse de către actorii Companiilor „Liviu Rebreanu" și „Tompa Miklós" la Fundația „Sfânta Elisabeta" și la copiii aflați în case de tip familial în Sâncraiu de Mureș.

Anul trecut a fost înființat Centrul de Cercetare Teatrală în cadrul Teatrului Național. Marea parte a documentelor - de la înființare și până în zilele noastre - au fost digitalizate, extrase din acestea fiind publicate pe pagina de internet a Teatrului. În afara păstrării valorilor teatrale, Centrul de Cercetare și-a propus și organizarea de expoziții comemorative și conferințe.

De asemenea, Centrul își dorește să vină în ajutorul acelor studenți și doctoranzi care își scriu lucrările de specialitate din arta teatrală târgumureșeană.

Un alt proiect important al Teatrului Național Târgu-Mureș este cel legat de implementarea ideii de voluntariat. În acest sens, și în 2014 a continuat activitatea celor două grupe de tineri voluntari (aferente celor două companii), voluntari implicați pe tot parcursul anului în activitatea de spectacole ale Teatrului.

Anul 2014 a adus și înființarea Trupei „Guga Jr.", un proiect dedicat tinerilor liceeni care își doresc să deprindă tainele teatrului. Pentru aceștia au fost organizate workshop-uri de actorie, scenografie, regie. Punctul culminant al activității Trupei „Guga Jr." a constat în realizarea spectacolului SHOES, în coordonarea regizorului scoțian Scott Johnston, spectacol inclus în programul stagiunii.

Teatrul Național Târgu-Mureș și-a întărit legăturile cu mediul școlar mureșean prin desfășurarea proiectului Ora de teatru, proiect prin intermediul căruia actorii noștri au susținut ore deschise în școlile târgumureșene.

De asemenea, teatrul nostru a găzduit în premieră în anul 2014, prima ediție a Festivalului de Teatru Școlar, organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Spiritul comunitar a făcut ca, și în anul 2014, unele firme sau chiar persoane private să se implice în activitatea Teatrului Național Târgu-Mureș din postura de Mecenat ceea ce ne bucură și ne dă speranțe și pentru viitor.

Pentru toate acestea, datorăm mulțumiri tuturor celor care ne-au sprijinit: mecenaților noștri, mass-media, Consiliul Județean și Consiliul Local, dar în primul rând publicului nostru, deoarece anunțurile, investițiile, dezvoltarea - atât în domeniul artei, precum și în sfera publicului - nu valorează nimic, dacă nu își ating ținta. Obiectivul nu este nimic altceva decât să mulțumim publicului nostru fidel și celui nou pentru încrederea și părerile pozitive sau criticile constructive.

Mulțumim, Târgu-Mureș!

Lasă un comentariu