ION PETRU POP (1942-2015)

Distribuie pe:

Născut la 18 martie 1942, la Cheia, jud. Cluj. Absolvent al Universității de Artă și Design „Ion Andreescu", Cluj-Napoca, secția grafică, promoția 1966. Membru UAP din 1968.

Participă începând din 1967 la Saloane județene și republicane, expoziții de grup în țară și străinătate.

Lucrări de-ale sale se află în colecții particulare din Ungaria, Austria, Germania, Belgia, Olanda, SUA.

*

Ne-a părăsit încă un om de cultură, Ion Petru Pop, cel care s-a aflat mereu la vârful graficii mureșene, autor al unei opere exemplare, de profundă originalitate.

Ideea a fost atuul graficii lui Ion Petru Pop, iar la materializarea ei, artistul a pus mereu talentul său, rafinamentul și eleganța desenului.

De numele artistului Ion Petru Pop se leagă și începuturile revistei „Vatra", seria Romulus Guga, din al cărui colectiv redacțional a făcut parte o vreme, punându-și amprenta pe imaginea grafică a revistei, ale cărei linii directoare au fost urmate în mare de-a lungul timpului, dincolo de inevitabilele completări ale celor care i-au urmat.

Dar identitatea revistei „Vatra" îl are pe Ion Petru Pop printre artizani.

Discret în viața publică, dar perceput ca un continuu, demersul său plastic a înregistrat episoade expoziționale care nu făceau decât să confirme un truism al biografiei sale: tăcerea îi era de aur, fiindcă ieșirile sale publice, la expoziții de grup sau la personale, au fost mereu remarcate ca note distinctive.

Omul Ion Petru Pop lasă un gol în viața culturală mureșeană, dar moștenirea lui artistică rămâne să depună mereu mărturie pentru o operă consistentă, de certă valoare.

E șansa oricărui artist adevărat, de a avea, dincolo de moarte, o „viață postmortem", cum ar fi spus Romulus Guga.

Iar arta lui Ion Petru Pop are toate atributele nemuririi.

Lasă un comentariu